Vi går nu mot slutet av en grafikkortsgeneration för att möta en ny. #Nvidia presenterade den nya generationens grafikkort, Geforce GTX 1080 och 1070, under Dreamhack Austin i Texas för några dagar sedan. Dessa grafikkort bygger på den nya generationens arkitektur, Pascal, där ökad energieffektivitet och förbättrad prestanda per grafikkärna står i fokus. Nvidia har mer eller mindre dominerat den nuvarande generationens grafikkort med arkitekturen Maxwell, där Geforce GTX 980 Ti och Titan X har ägt prestandatiteln och Geforce GTX 970 har ägt försäljningssiffrorna för konsumentmarknaden.

#AMD:s föregående två prestandaserier, R9 390/390X och Fury/Fury X, har presterat väl men dragits med allvarlig ineffektivitet vad det gäller energikonsumtion och värmeutveckling. Deras kommande Polaris-generation ska råda bot på de problemen, men det blir alltså Nvidia som blir först ut med en ny generation grafikkort. Vi har satt tänderna i toppkortet Geforce GTX 1080 för att se vad det går för.

De nya grafikkorten baseras på en artiktektur med benämningen GP104 som har finslipats på flera plan. Nvidia använder en tillverkningsprocess på 16 nanometer vilket gör det möjligt att packa de 7,2 miljarder transistorer som utgör grafikkretsen nästan dubbelt så tätt som i föregångaren GM204 från Maxwell-generationen. Pascal är dessutom betydligt mer energieffektiv än tidigare, något som gör det möjligt att köra grafikprocessorn i betydligt högre klockhastigheter.

Referensdesignen har en klockhastighet på 1605 megahertz i standardhastighet och 1733 megahertz i boost-läge, ett rejält kliv upp från de 1000-1200 megahertz som föregående generation tenderar att maxa vid. Nvidia har även demonstrerat att Pascal har en del svängrum då man under presentationseventet demonstrerade kort som kördes i över 2 gigahertz – med enbart luftkylning. Nvidia väljer också att modernisera urvalet av bildutgångar för Geforce GTX 1080, som utöver en dual-link DVI- och en HDMI 2.0b-port utrustas med hela tre Displayport 1.4-portar. Detta gör det möjligt att köra 4K-skärmar i 120 hz eller 5K i 60 hz över en enda kabel.

Inför presentationen av Pascal har det spekulerats huruvida korten ska använda nästa generations HBM-minne, HBM2, eller ej. Det visar sig som väntat att så inte är fallet. Istället använder Nvidia ett mellansteg, GDDR5X, för Geforce GTX 1080 medan det enklare kortet GTX 1070 får nöja sig med vanligt GDDR5-minne. GDDR5X är en vidareutvecklad variant som bland annat jobbar i betydligt högre minneshastigher, i Geforce GTX 1080:s fall i hela 10 gigahertz. Det är ett rejält kliv upp från de 7 gigahertz som GDDR5-minnet i föregående generation nyttjade.

Detta ger tillsammans med minnesbussen på 256 bitar en total minnesbandbredd på 320 GB/s, upp från 224 GB/s i GTX 980 men något mindre än GTX 980 Ti vars minnesbuss på 384 bitar når 336,6 GB/s. Geforce GTX 1080 får 8 gigabyte GDDR5X, vilket också är större än de 6 gigabyte grafikminne som föregångarna fick nöja sig med.