"Enkelt. Betalar man inte skatt åker man på spö, och så har det varit sen Gustav Vasa."

Ungefär det svaret gav Arne Ankas l̶i̶v̶s̶p̶a̶r̶t̶n̶e̶r̶ bartender Zeke på frågan om varför man betalar skatt. Och visdomen gäller än – Skatteverket har nämligen fastslagit att de som tjänar pengar på streaming och videobloggande, exempelvis via Twitch och Youtube, ska skatta för intäkterna, det skriver IDG.

Det är streamers med många tusen tittare som fått Skatteverket att reagera, detta eftersom de kan få in rejäla summor via donationer. Skatteverket kikar på en professionell streamer som driver ett aktiebolag, och myndigheten menar att donationerna till personen i fråga "ostridligt är en direkt följd" av dennas streamande Därför ska donationerna räknas som inkomst, trots att det är helt frivilligt för tittarna att skänka pengar.

Den som streamar för sitt höga nöjes skull, utan att tjäna några pengar att tala om, lär dock inte behöva oroa sig för att fogden ska knacka på dörren.

– Det kan vara svårt att avgöra var gränsen mellan hobby och näringsverksamhet går, säger Skatteverkets Tim Käll till IDG. Men när det börjar röra sig om lite större belopp, om något man gör yrkesmässigt och regelbundet rör det sig antagligen om näringsverksamhet.

Om man är osäker på var gränsen går förslår Tim Käll att man helt enkelt frågar vad som gäller.

– Är man osäker kan man kontakta Skatteverket, säger han.