Tårta, serpentiner och skumpa – det är i dag 30 år sedan NES började säljas i Sverige!

Den 1 september 1986 var första dagen då det gick att köpa en Nintendo Entertainment System i svenska (och europeiska, för den delen) butiker. Kungsbackaföretaget #Bergsala hade några år tidigare säkrat rätten att distributera Nintendos produkter i Sverige och Norden. När de bärbara Game & Watch-konsolerna trendade under tidigt 80-tal lades grunden för företagets framgångar, vilket befästes när NES gjorde succé några år senare.

– Vi var först i Europa med att ta in NES, säger Bergalas VD och grundare Owe Bergsten. Vid den tidpunkten tog vi in 5000 exemplar av NES.

Och #den rundnätta rörmokaren gjorde inte saken sämre.

Super Mario Bros lanserades i Sverige i maj 1987 och det visade sig vara spelet alla ville ha. Det var en otrolig tid. Försäljningen fullkomligt exploderade.

NES har, tillsammans med den lika ikoniska hemdatorn Commodore 64, lagt grunden för många svenskars spelintresse. Att NES kittlar många nostalginerver blev tydligt när den nygamla konsolen NES Classic Mini avtäcktes i somras. Det är en storleksmässigt mindre nyversion av den klassiska konsolen, med 30 förinstallerade spel (bland annat Zelda, Mario och Pac-Man), en gamepad och moderniteter som hdmi-anslutning. Den har en prislapp på 60 euro (svenska butiker listar den nu för knappt 800 kr) och har premiär den 11 november.

Dagen till ära vill vi gratulera Bergsala till en särdeles bra deal, och till svenska gamers för 30 år med en särdeles underhållande spelmaskin. Grattis!