Idag är det exakt 50 år sedan Star Trek såg dagens ljus – den 8 september 1966 sändes det allra första avsnittet ("The Man Trap") i amerikansk tv. Många tv-serier och filmer har det blivit sedan dess. Och förstås också spel. Dagen till ära listar Jakob Nilsson, en av Geek Publishings Star Trek-experter, sina absoluta spelfavoriter.

Star Trek: The Kobayashi Alternative (1985)

En gång i tiden fanns det inte fancy grafik utan allt var text. Det var en underbar tid, när fantasin hjälpte till att fylla i mellan raderna. I det här textäventyret gäller det att som kapten Kirk och hans besättning genomföra ett nytt testuppdrag för att ersätta det ökända Kobayashi Maru-scenariot. Spelet var ambitiöst, men fyllt till bredden av buggar vilket fick kritiker att rasa.

Star Trek 25th Anniversary (1992)

För fans av orginalserien är detta troligtvis det mest fulländade Star Trek-spelet som finns. William Shatner, Leonard Nimoy och de övriga skådisarna återvänder för att göra rösterna till sina roller vilket höjer atmosfären avsevärt. Spelet är också uppdelat i olika "avsnitt" vilket gör att det känns som en helt ny "fjärde säsong" av den gamla Star Trek-serien.

Star Trek: Judgment Rites (1993)

Uppföljaren är gjord i samma anda som Star Trek 25th Anniversary, men med lite bättre (pixel-)grafik och ljud. Den här gången består spelet av hela åtta "avsnitt" där besättningen på Enterprise flyger omkring i rymden, upptäcker planeter, häcklar Klingoner och orsakar tidsparadoxer.

Star Trek: The Next Generation – A Final Unity (1995)

Även detta är ett äventyrsspel, men nu är det Kapten Picard och hans gäng som står i fokus. Orginalskådisarna finns även här, så den som längtar efter Patric Stewarts myndiga stämma hittar den här. Trots ålderdomlig grafik och lite hackig spelstil är detta så nära vi kommit den riktiga Next Generation-känslan i spelform.

Star Trek: Voyager – Elite Force (2000)

Det här är förmodligen det bästa Star Trek-spelet som gjorts. Det är mer actionbetonat än tidigare spel, och såg för sin tid otroligt bra ut tack vare spelmotorn id Tech 3. Det bygger på tv-serien Voyager vilket betyder kuslig stämning långt bort från Federationens trakter, och täta besök av rymdzombierna The Borg. Massor av skjuta, och trevliga promenader i korridorerna på Voyager ur förstaperson-vy.

Har du någon egen personlig favorit är du välkommen att dela med dig bland kommentarerna.