Tre år in i nuvarande konsolgeneration har både #Microsoft och #Sony börjat uppdatera sina maskiner. Traditionen trogen har båda lanserat slimmade varianter, men den nya Xboxen, kallad Xbox One S, har därtill både nya funktioner och mer kraft under huven. Vilket gör att det finns starka skäl att snegla mot den framför den nya Playstation 4:an, som i stora drag bara är en krympt kopia av modermodellen.

På onsdagens Playstation-event i New York avtäcktes den nya, mindre PS4-konsolen, men också den kraftfullare och dyrare Playstation 4 Pro. Men trots allt prat om 4K och HDR saknar båda PS4-konsolerna Ultra HD Bluray. Vill du se 4K-upplöst film är kvalitetskomprimerad streaming det enda alternativet.

Eller så riktar du blicken åt Xbox One S. en mindre och kraftigare konsol än föregångaren. Och den har en Bluray-spelare kapabel att spela upp Ultra HD-material. Det i sig motiverar prislappen: en dedikerad Ultra HD Bluray-spelare kostar i dag avsevärt mer. Xbox One S har därmed samma trumfkort på hand som Playstation 3 när den lanserades: separata Bluray-spelare kostade då massor, och trots högt pris gjorde spelaren konsolen klart attraktiv. Läget är faktiskt bättre för Xbox One S, då den till skillnad från PS3 vid lanseringen inte är svindyr. Istället kostar den ungefär lika mycket som konkurrenten PS4.

Efter den skakiga första tiden för Xbox One, med katastrofalt PR-arbete och tveksamma beslut som Kinect, har Microsoft ryckt upp sig. Och med Xbox One S i butik är Playstation 4:s marknadsledande position inte längre lika given. Här är 10 saker som talar för att du som går i konsolköpartankar ska snegla lite extra på Xbox One S.

1. Storleken

Xbox One S är 40 välkomna procent mindre. Ersätt din original-Xbox One med en sån och slipp frågor om varför du har en 2U-serverenhet i tevehyllan.

Ibland har den betydelse.

2. Utseendet

Estetiken på VHS-spelare från 1982 var ute 1983, och har aldrig trendat igen – trots Xbox Ones revival-försök. S-konsolen må vara så där fulvit som teveapparater från sent 80-tal, men eftersom vi slutat röka inne har den en sportslig chans att få förbli vit istället för nikotingul. Men snygg eller inte snygg – allt är bättre än originalet.

3. Inbyggt nätaggregat

Äntligen är Xbox en enhet! Det groteska nätagget har krympts så att det får plats inuti konsolchassit, och du slipper ha tevebänken stående en decimeter ut från väggen.

Storleken på nätagget till den första XB1-konsolen verkar avsedd att driva en Tesla.