Under året som har passerat har rykteskarusellen runt #Nintendos kommande konsol, som går under kodnamnet NX, stått som spön i backen. Men klockan 16 i dag rycker Nintendo äntligen täckelsen av NX-konsolen, och vi får förhoppningsvis veta hur de påhittiga japanerna tänker sig att vi ska spela de kommande åren.

Då får vi också svar på hur många av de otaliga rykten kring konsolen som stämmer. Här följer en sammanfattning.

Nintendo NX tros få en prislapp i trakterna av 300-350 dollar. Det har spekulerats att den kommer heta Duo, ett namn som skulle anspela på konsolens beryktade möjlighet att agera både stationär hemmakonsol och bärbar spelmaskin.

Uppmärksamma internet-medborgare har tidigare lyckats gräva upp en serie Nintendo-ägda patent som antogs gälla just NX. Dessa visade en handkontroll med integrerad skärm i kontrollen, en rykteskarusell som till och med urartade till att inkludera Ubisoft Massive. Andra mer kreativa internet-medborgare har skapat intressanta skisser för hur NX-konceptet kan tänkas fungera, vilket bland annat inkluderar en design där en surfplatteliknande spelkonsol har två avtagbara kontroller fästa på sidorna. Kontrollerna kan kopplas loss när den därbara enheten ansluts till en basstation.

Det har också ryktats friskt om att Nvidias Tegra-kretsar ska sitta i konsolen, något som andra analytiker har kontrat med att det minsann är AMD-hårdvara som gäller. Det mest envisa ryktet hävdar att det är en variant av Nvidia Tegra X2 som ska användas, och enligt tekniktyckarna DigitalFoundry skulle detta placera maskinens prestanda någonstans mellan föregående och nuvarande generations konsoler. Alltså mellan Xbox 360/PS3 och Xbox One/PS4.

En annan bit hårdvaruspekulation som mer eller mindre får ses som given är att Nintendo tar ett steg bakåt i konsolhistoriken vad det gäller lagringsmedium. NX ska enligt envisa rykten använda kassetter som lagringsmetod, ett format som Nintendo inte använt för stationära konsoler sedan Nintendo 64. Kassetterna påstås ersätta optiska lagringsmedium som blu-ray, något som blivit möjligt då dagens minneskort erbjuder stor lagringskapacitet till relativt lågt pris.

Nintendo har själva hävdat att företaget har lärt sig den hårda läxan efter det misslyckande som Wii U har representerat. En av lärdomarna ska vara att konsolen får fler stora titlar vid lanseringen, och den ska dessutom vara betydligt lättare att utveckla för jämfört med föregångaren. Wii U ska ha dragits med ofärdiga utvecklarverktyg vid lanseringen, något som gjorde livet surt för de utvecklare som hoppade på tåget i ett tidigt skede. En av styrkorna som Sony framhöll med Playstation 4 inför dess lansering var hur företaget hade satsat hårt på att göra plattformen till en dröm för utvecklare, och det visade sig onekligen vara ett lyckat drag.

Nintendo NX lanseras internationellt under mars månad 2017, förhoppningsvis med NX-versionen av #The Legend of Zelda: Breath of the Wild i släptåg. Det är samma strategi som företaget använde vid lanseringen av konsolen Wii, där #Zelda: Twilight Princess släpptes till Gamecube och Wii samtidigt.

Breath of the Wild använder skärmen på Wii U:s gamepad-kontroll som inventariehantering, något som skulle innebära en naturlig portning till NX om dess mobila form även kan användas som en andra skärm. Tidigare uttalanden pekar mot att Nintendo än en gång satsar på en “unik upplevelse”, snarare än en direkt konkurrent till Playstation 4 och Xbox One. Någon 4K-konkurrent till Playstation 4 Pro eller Xbox Scorpio ska vi med andra ord inte vänta oss.

Klockan 16.00 i dag kommer Nintendo presentera NX-konsolen och dess slutgiltiga namn, och kanske även hur mycket maskinen kommer att kosta. Detta ska bara vara en förhandstitt i videoform, vilket kan innebära att en mer uttömmande presentation kommer längre fram.