John Carmack lämnade #Id Software i slutet av 2013, för att istället arbeta med Oculus Rift. #Zenimax, som äger Id Software, anklagade sedan honom för stöld, vilket senare ledde till att de stämde Oculus och ägarna Facebook. Mer information om härvan hittar du i vår artikel.

Nu har ärendet nått domstol där Zenimax hoppas att en jury ska döma att Facebook till att betala 2 miljarder dollar i kompensation samt 2 miljarder dollar i skadeståndsersättning. Vilket översatt i svenska pengar blir svindlande 35 miljarder kronor.

Zenimax argumenterar för att Oculus-grundaren Palmer Luckey är en hobbyanvändare, inte en mjukvaruexpert, vilket innebär att utvecklingen av Oculus Rift istället drivits av andra på företaget. I mejlkonversationer mellan Oculus ingenjörer och Carmack tycker Zenimax att det finns tydliga bevis på att Carmacks bidrag har varit central för utvecklingen av tekniken. Bidrag som Carmack i sin tur ska ha plockat från Rage VR och Doom 3 BFG Edition.

Oculus menar istället att Zenimax aldrig varit intresserade av VR eller sina egna företagshemligheter, samt att de är avundsjuka, arga och förödmjukade. Zenimax ska ha kallat Oculus för clowner och hävdat att Rift är korkad.

Som du ser handlar det om ett komplicerat och infekterat bråk om väldigt mycket pengar. För att lära dig ännu mer rekommenderar vi vidare läsning i en grundlig genomgång hos Polygon.