Bethesda har sedan tidigare utlovat en uppdatering till Fallout 4 som ska lägga till förbättringar för den som äger en Playstation 4 Pro, och nu finns uppdateringen ute. Bland förbättringarna finns bland annat högre upplösning på 1440p, upp från 1080p i originalet, och en förbättrad lösning för kantutjämning (Anti-Aliasing) som får bilden att se mer 4K-lik trots att upplösningen inte inte riktigt når dit. Även ljussättningen har förbättrats.

En rad förbättringar alltså, men tyvärr verkar Bethesda inte tagit chansen att även förbättra prestanda. Prestandaanalytikerna hos Digital Foundry har testkört Pro-patchen och konstaterar att bilduppdateringen sjunker till ungefär samma nivåer som standard-PS4 i de scener som är extra belastande. De tar även prestandatestet steget längre och testkör Fallout 4 utan Pro-patchen på en Playstation 4 Pro som använder en betaversion av den kommande systemuppdateringen 4.5.

Ett av de stora tilläggen i systemversion 4.5 är ett Boost-läge som ger äldre PS4-spel utan Pro-stöd tillgång till de snabbare klockfrekvenserna för processorn och grafikkretsen. När Digital Foundry körde Fallout 4 med Boost-läget aktiverat flöt spelet på betydligt bättre i samtliga scener som led av prestandaproblem med Pro-patchen. Den som föredrar bra bildflyt över förbättrad bildkvalitet måste alltså se till att den senaste uppdateringen till Fallout 4 inte installeras på en Pro-maskin.

Den något spretiga situationen med Playstation 4 Pro-uppdateringar fortsätter alltså. Boost-läget i den kommande systemversionen blir ett trevligt tillägg för den med ett stort bibliotek av äldre titlar som inte uppdaterats med stöd för Sonys senaste hårdvara, men då Pro-stödet inte går att avaktivera blir det lite av en vilda västern-situation med vilka utvecklare som väljer att låta spelaren välja mellan prestanda eller ögongodis.