#Nintendo är ett spelföretag för hela familjen, vare sig du är gammal eller ung. Med #Wii Sports samlade de familjen framför tv:n och visade vad Wii gick för. Med Switch har de gått vidare med den andliga uppföljaren #1-2 Switch och dess 28 minispel.

J-O Waldner kommer undan med att spela pingis utan att titta. 1-2 Switch gör det inte.

1-2 Switch är ett sätt att visa upp vad Switchs kontroller går för och konsolens hybridförmåga. Du och en medspelare kan med hjälp av inbyggd HD-rumble och handrörelser känna hur många kulor som finns i en liten ask. Spela luftgitarr med varsin handkontroll som plektrum. Eller ha konsolen i portabelt läge och försöka vagga en digital bebis till sömns.

Det som först slår mig är hur bra allt fungerar. Det finns nog inget spel som bättre visar Switch-konsolens styrkor än just 1-2 Switch. Mina tidigare fördomar mot joycon-kontrollerna är som bortblåsta och jag känner mig tekniskt frälst.

Ett spel om att mjölka som mjölkar spelarna.

Problemet ligger inte i hårdvaran eller att spelet i sig fungerar dåligt. Problemet är att 1-2 Switch är för konsumenten, vad Ganon är för Hyrule. Ren och skär ondska. Du betalar över 450 kronor för en tutorial, ett “proof of concept”. Ett logiskt sätt att sälja in idén om Nintendo Switch hos familj och återförsäljare, men för det här priset erbjuder det minimalt med nöje i det långa loppet.

Det finns ingen anledning att spela något av spelen mer än en gång och det är inte särskilt roligt för icke-spelare. Meningen är nämligen att motspelarna ska titta på varandra – inte på skärmen. Att köra pingis utan att titta är märkligt, för att säga det snällt. För den som inte spelar finns det inte särskilt mycket att se. Lite som att göra ett spel med radio som utgångspunkt. Slutresultatet i tävlingsmomentet är i stort sett det enda av vikt som visas på tv:n.

Joycon-kontrollernas skakfunktion är fenomenal.

1-2 Switch visar de tekniska styrkorna hos Nintendo Switch, hur bra den fungerar som både stationär och portabel spelmaskin. Men det erbjuder inte mycket spelglädje. Minispelen är tekniskt välgjorda, men inte särskilt intressanta att spela och omspelningsvärdet ligger runt noll. Det här är ett spel som borde ha stannat på mässgolven eller slängts med som en tutorial till konsolen.

Det räcker gott att bekämpa ondskan i #The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Du behöver inte ett till mörkt moln ovanför huvudet.