Jag gillar det nya Ubisoft och hur de försöker bryta ny mark. Det är beundransvärt att våga och sätta dig som spelare i regissörsstolen. Det blir mer än gärna en enda stor clownfest av det hela och vem gillar egentligen clowner? Risken blir att 90 procent av speltiden blir en enda lång instruktionsfilm i hur det inte är tänkt att spelas.

Ghost Recon: Wildlands är dock ett spel som tar sig själv på väldigt stort allvar. Vi pratar om hårdnackade elitsoldater, som lever under radarn i ett Bolivia där drogbaronen El Sueno kontrollerar både rike och militärpolis. Någon ur gruppen har liftat drängfull hela vägen, min soldat saknar sin familj. Små berättelser ur dina mannars liv präglar spelet och man får en liten känsla av sammanhållning. Motivationen att vilja skydda dina mannar från skada försvinner dock snabbt. Ubisofts Bolivia är verkligen inte skapat för att räddas ensam. AI:n saknar all förmåga att bete sig som en väldresserad stridspitt.

När budgeten för insatsfordon stramas åt

Det slutgiltiga målet, att krossa en världsomspännande drogkartell, kräver taktik för en grupp på bara fyra personer. Därför gör du bäst i att hitta vänner att spela med, att hoppa in en grupp med främlingar i Wildlands blir lätt som den där clownfesten i varnade för. Allt blir så mycket bättre när du spelar med och lever dig in i rollen som en tyst dödsängel med likasinnade, det vill säga utan röda näsor och klumpfötter.

Min första vända i Bolivia gjordes i sällskap med en god vän (reds anmärkning; menar han mig!?) och plötsligt kändes inte den gigantiska öppna världen lika svår att hantera längre. För det är en stor karta du har att göra med, indelad i olika zoner. Dessa områden kontrolleras av underhuggare och genom att samla information låser du upp mer av berättelsen och kommer ett steg närmare till att knäppa nämnda hejduk. Samtidigt har du en mängd sidouppdrag som belönar dig med nya vapen och tillbehör. Du kan även utföra uppdrag för att få resurser och färdighetspoäng, som du sedan använder för att uppgradera dina särskilda talanger.

Detta är vitalt för uppdraget, vi lovar!

Färdighetsträdet är lätt att förstå och du får helt enkelt tänka ut hur du vill spela. Kanske vill du fokusera på att vara den som pysslar med saker som säger “boom” eller en som håller sig i bakgrunden och har uppsyn över krigsskådeplatsen. En sak är säker och det är att du behöver din drönare för att kunna rekognosera. Det har, för egen del, varit den pryl jag använt allra mest. Att ge sig in i en strid utan en snabb titt från ovan är ofta lika med döden och att taktiskt slutföra dina uppdrag gör spelet så pass mycket bättre.

Känslan när du tillsammans med sammansvetsade vänner beger dig ut på uppdrag i Ghost Recon: Wildlands är smått himmelsk. Någon rekognoserar samtidigt som övriga tar sig till strategiskt bra platser. Oftast gäller det att handla snabbt och tyst. Du vill inte att ditt mål försvinner eller lyckas tillkalla förstärkning. Mitt tillvägagångssätt är att ratta en helikopter, landa en bit ifrån och sedan snabbt klara uppdraget för att sedan försvinna i solnedgången. Det finns otaliga saker att sysselsätta sig med i Bolivias djungel och är man smart går det att utföra sina åtaganden effektivt.