När vi för ett knappt år sedan testade prestandaökningen med en SSD i en Playstation 4 kom vi till slutsatsen att det är en dyr uppgradering som i många fall inte gör någon märkbar skillnad. Vi konstaterade också att en hybriddisk kan vara ett bättre och billigare alternativ, och det är just det vi ska undersöka i dagens test.

Denna gång använder vi oss dock av den nyare Playstation 4 Pro, som använder sig av en snabbare SATA-port för anslutning av hårddiskar – SATA 3 istället för SATA 2 – vilket i teorin också borde ge snabbare laddningstider med standardhårddisken. För de som inte är bekanta med hybriddiskar fungerar de så att de både har mekanisk lagring och en liten del flashbaserat minne, likt de som sitter i SSD-enheter, där innehåll som laddas ofta sparas automatiskt vilket snabbar upp laddningstiderna.

GTA V-spelare kan fundera på en hybriddisk i sin PS4-maskin.

Anledningarna till att vi valt att testa en hybriddisk är många. Bland annat är de mycket billigare och går att få i större storlekar till ett överkomligt pris. En SSD-disk på 1 TB, vilket är utrymmet på den disk vi testat, kostar runt 4 000 kronor och det går att få tag på hybriddiskar med dubbelt så mycket utrymme till hälften av det priset. Visst, man kan välja att sätta i en 500 GB SSD-enhet för samma pris, men det är en ren nedgradering i de flesta avseendena.

Den hårddisk vi använder för dagens test är en Seagate Laptop SSHD med 1 TB lagring och 32 GB flashminne.

Metod

Likt SSD-testet valde vi ut ett flertal speltitlar som vi sedan testade med både Playstation 4 Prons originalhårddisk och den nya hybriddisken. För testerna med SSHD-enheten laddades varje sekvens fem gånger och sedan mättes tiden på det sjätte försöket. Anledningen är för att vara säker på att hybriddiskens flashbaserade cacheminne rensats och laddat in den nya sekvensen.

Eftersom att vissa av spelen uppdaterats sedan det förra testat ser inte dagens test exakt likadant ut, med nya sekvenser och några utbytta speltitlar.

Resultat

Rockstars open world-spel #GTA V var testets första spel och tiden som mättes var från att spelet startades tills det att karaktären gick att kontrollera i spelet. Med den mekaniska hårddisken har spelets testets längsta laddningstider, med 100 sekunder från meny till spel. Med hybriddisken skalades 29 sekunder bort, alltså nästan en tredjedel. En stor förbättring, helt klart.

En intressant jämförelse som går att göra här är med samma spel från SSD-testet, där laddningstiderna är desamma med hybriddisken som i vårt gamla SSD-test.

Även #Fallout 4 gav en ganska märkbar förbättring med den nya hybridhårddisken, där laddningstiden i båda scenarier kortades ned med över 40 procent. Den största skillnaden var laddningstiden när spelaren första gången kommer in i staden Concord, vilken blev 22 sekunder kortare med den utbytta hårddisken.

Testets tredje speltitel är #The Witcher 3, vilket är ett spel där laddningstider förekommer ofta. Dessa är också ofta väldigt långa, vilket precis som för övriga speltitlar troligen beror på spelvärldens storlek.

Att spela The Witcher 3 med en SSHD-enhet är en mycket trevligare upplevelse, där den mest märkbara skillnaden är de kortare laddningstiderna vid fast travel. Även att ladda save-filer är avsevärt snabbare, där tiden går från 74 sekunder till 25 – en förbättring med hela 66 procent.

Den uppmärksamme märker att vi bara tagit med open world-spel och det är helt enkelt för att de, precis som i SSD-testet, tjänar mest på den utbytta hårddisken. I den övriga fem spel som testades – #XCOM 2, #Just Cause 3 och #Rise of the Tomb Raider – handlade det endast om förbättringar på högst 15 sekunder.

Värt att byta?

Då kommer vi återigen till frågan “Är det värt att byta ut hårddisken?” och svaret är i det här fallet ja, ibland. Det är lättare att rekommendera en hybridhårddisk än en SSD-enhet, mycket på grund av de anledningar som nämnts tidigare.

Priset för en SSHD är betydligt lägre än en SSD-enhet, men ger ungefär samma förbättring när det kommer till laddningstider. Detta gör en hybridhårddisk till en uppgradering som faktiskt går att rekommendera, med en bra avvägning mellan pris och prestanda. Det tål dock att nämnas igen att den största skillnaden märks i open world-spel och om man inte spelar den typen av spel kanske en ny hårddisk inte är en uppgradering värd investeringen.