När vi testade bärbara datorer i fjol handlade det om maffiga spelmaskiner utrustade med Nvidias Geforce GTX 1070-grafikkort (som vi testat separat här), tillsammans med rikliga mängder primärminne och i vissa fall 4K-upplösta skärmar. Men allt hårdvarugodis har ett pris, i dessa fall en prislapp på sisådär en normal månadslön. Sedan dess har Nvidia lanserat GTX 1050-familjen som tillför förbättringarna i Pascal-generationens grafikteknik samtidigt som prislappen ligger ett par nivåer under toppmodellerna.

Vi tänkte därför att det är dags att undersöka om bärbara datorer med budgetklassade grafikkretsar numera duger även för krävande gamers.

De tre kombattanterna från Acer,...

... Asus ...

... och MSI.

De tre testade datorerna är utrustade med Geforce GTX 1050 Ti, den mer avancerade familjemodellen som är utrustad med fler grafikkärnor och mer grafikminne än syskonet GTX 1050. Då GTX 1050 Ti har 4 GB GDDR5-minne är detta gemensamt för samtliga datorer i testet, men klockhastigheterna för grafikprocessorn och grafikminnet skiljer sig något åt mellan de olika aktörerna. Gemensamt är också att sjunde generationens Intel Core-processor används, likaså 15,6 tum stora skärmar med den i sammanhanget lämpliga upplösningen 1080p.

Samtliga modeller ska kosta under 15 000 kronor, en rimlig nivå för en bärbar spelmaskin som ska kunna kombinera bärbarhet med en prislapp som inte skjuter ekonomin i sank.

Testets uppställning utgörs av Asus ROG Strix GL553V, MSI GE62 7RE och Acer Aspire VX5-591G. Samtliga modeller ska kosta under 15 000 kronor, en rimlig nivå för en bärbar spelmaskin som ska kunna kombinera bärbarhet med en prislapp som inte skjuter ekonomin i sank. MSI är något av ett särfall då GE62 7RE ser ut att hamna en bit över 15 000 kronor, trots förhandsuppgifter om att den skulle ligga under vårt pristak. Vi tog ändå med den i testet eftersom den i övrigt är jämförbar med de andra datorerna.

Alla tre datorerna har bakgrundsbelysta tangentbord.

Det som primärt skiljer MSI-datorn från konkurrenterna är att den är utrustad med dubbelt så mycket primärminne, 16 GB DDR4, samt en sekundär mekanisk hårddisk som kompletterar den primära SSD-enheten. Detta är den enda konfigurationen för den svenska marknaden just nu, medan Asus och Acers datorer finns tillgängliga i fler konfigurationer och tillhörande prislappar. Samtliga datorer i testet använder en SSD med 256 GB lagringskapacitet som primär lagringsenhet.