När Sverok i början av året skickade in en ansökan om att göra Svenska E-sportsförbundet till en del av Riksidrottsförbundet var förhoppningarna stora. Emil "Heaton" Christensen sågs flitigt diskutera saken i tv och på svenska forum debatterade de två lägren frågan intensivt.

Riksidrottsförbundet förväntades lämna besked i maj men i en skrivelse meddelar man nu att beslutet får dröja till 2019. Denna periods ansökningar, där bland annat bridge också ingick, måste ha satt igång en intern process för nu menar RF att man måste omdefininera sina egna stadgar om vad som faktiskt är idrott.

Det är svårt att tolka huruvida detta arbete kommer att vara till fördel för e-sporten eller tvärtom. Man skriver bland annat man måste se över följande punkter.

  • För det första bör själva definitionen av idrott i 1 kap. RF:s stadgar göras tydligare.

  • För det andra finns många otydligheter med vad som menas med kriteriet om idrottslig verksamhet som är ”nära besläktad” med verksamhet inom till RF redan anslutet SF. ”Släktskapskriteriet” måste både analyseras och ges en tydligare villkorsram.

  • För det tredje bör anslutningsvillkoren (bl.a storlekskriteriet) för mindre förbund, inbegripet befintliga SF, ses över i syfte att finna både rationella administrativa lösningar och alternativa anslutningsformer.

  • För det fjärde bör villkoren för medlemskapet i SISU ses över, inte minst mot bakgrund av att SISU som idrottens studieförbund enbart tar på sig uppdrag inom idrottsrörelsen.

Vi kontaktade Alexander Hallberg på Sverok (som ligger bakom Svenska E-sportsförbundet) för att höra hur de såg på detta.

– Först och främst är det inte bara e-sporten som påverkas utan även de åtta andra förbunden som också blir skjutna till 2019. De stänger luckan totalt, och även bridge sökte år så det kan lika gärna vara de som är "problemet". Jag tror att de försöker lösa sina administrativa problem. Jag tror att de har konstaterat att de har en säck med pengar och för varje nytt förbund blir det fler som måste dela på kakan. Särskilt när de aldrig kastat ut något förbund. Nu vill de omdefiniera idrotten för att dels kunna vara mer restriktiva från början och dels säga till existerande förbund "ni får slå ihop eller utgå", det tror jag är bakgrunden till det här.

Vidare säger Hallberg att beslutet såklart är tråkigt men att Svenska E-sportsförbundet inte är avhängande av ett medlemsskap i Riksidrottsförbundet. Deras aktiviteter är inte beroende av deras stöd. Man hoppas istället kunna vara med och påverka processen nu när Riksidrottsförbundet ska definiera vad som faktiskt är idrott och kommer bland annat vara närvarande vid stämman i mitten av maj.