Elektronikmässan Computex har rullat igång i Taiwan, och Nvidia passade på att presentera ett nytt initiativ som bäddar för gaming-laptops med hög prestanda och låg ljudnivå.

Max-Q Design kallas projektet, och det handlar om en sorts mall för att bygga laptops av mindre storlek, med hög prestanda och låga temperaturer (och därmed ljudnivåer). Datorer så tunna som 18 mm, ungefär som en Macbook Air, ska kunna ge Geforce GTX 1080-prestanda. Nvidia menar att dessa laptops levererar upp till 70 procent bättre prestanda än lika stora bärbara gamingdatorer av annan modell. Det här trolleriet blir möjligt genom optimering och balansering av kylning, chassilayout, drivrutiner och prestanda. Ett läge kallat Whispermode ska se till att sänka ljudet och automatiskt hitta rätt balans mellan bilduppdatering, grafik prakt och prestanda.

Max-Q-datorer släpps av en mängd stora datortillverkare, däribland MSI, Asus, Gigabyte och Acer. Säljstart den 27 juni.

Läs mer om Max-Q och Computex-mässan hos våra vänner Sweclockers, som har ett gäng medarbetare på plats på mässgolvet i Taipei. Och mer om Max-Q hittas hos geforce.com.