Ungefär en månad efter att årets upplaga av The International (TI) avslutats berättade Valve att de gör vissa ändringar när det kommer till hur de hanterar turneringar och hur den kommande säsongen kommer se ut.

Mellan 2015 och 2017 anordnade Valve själva ett flertal turneringar de kallade för Majors, såsom Boston Major och Kiev Major. Turneringarna kan liknas vid International i miniformat, med (mestadels) höga produktionsvärden och en prispott på 3 miljoner USD. Inför den kommande säsong gör de sig dock av med detta koncept och introducerar vad de kallar för Dota Pro Circuit – flera "Major"- och "Minor"-turneringar som leder upp till The International nästa år.

Dota Pro Circuit

Den kommande säsongen börjar nu i oktober och sträcker sig över åtta månader med totalt 27 stycken turneringar i olika delar av världen, varav 11 är Majors och 16 är Minors. Systemet skiljer sig från det som används i Counter-Strike: Global Offensive, där Minors används som kval för Majors. I Dota 2:s fall är Minors istället fristående turneringar, men med en mindre prispott.

På tal om prissumman är det en av de stora skillnaderna jämfört med tidigare, där Minors måste ha en prispott på minst 150 000 USD och Valve själva går sedan in och sponsrar med samma summa. För Majors ligger beloppet på 500 000 USD, för en total prissumma på 1 000 000 USD. Ett annat krav är att turneringarna måste ha kval för alla sex stora regioner – NA, SA, SEA, CH, EU och CIS – vilket de hoppas ska hjälpa till att främja den professionella scenen.

Qualifying Points (QP)

Nytt för i år är också att varje Major och Minor ger så kallade Qualifying Points (QP) och det är här det blir intressant. Valves val av direct invites till The International har varit smått godtycklig och det har aldrig varit helt tydligt vad som påverkar, förutom bra placeringar i de tidigare Major-turneringarna.

De åtta lag som får en direct invite kommer nu bestämmas baserat på QP, där de tre toppresterande spelarna i varje lag räknas in. Poängen är även knutna till spelare, vilket gör det möjligt att byta lag och ändå ha kvar dessa. Exakt hur många poäng som krävs för att kvala in till TI har Valve ännu inte gått ut med, men de har presenterat ett schema för kommande turneringar (ovan), som visar att Majors ger totalt 1 500 poäng och Minors ger 300.

En förstaplats i dessa turneringar ger 50 procent av poängen till det vinnande laget och en andraplats ger 30 procent. För tredje och fjärde plats varierar det beroende på hur turneringen ser ut och om de gör skillnad på tredje och fjärde plats eller inte.

De nuvarande ställningarna för Pro Circuit finns på Valves webbplats.