Ungefär en månad efter att årets upplaga av The International (TI) avslutats berättade Valve att de gör vissa ändringar när det kommer till hur de hanterar turneringar och hur den kommande säsongen kommer se ut.

Mellan 2015 och 2017 anordnade Valve själva ett flertal turneringar de kallade för Majors, såsom Boston Major och Kiev Major. Turneringarna kan liknas vid International i miniformat, med (mestadels) höga produktionsvärden och en prispott på 3 miljoner USD. Inför den kommande säsong gör de sig dock av med detta koncept och introducerar vad de kallar för Dota Pro Circuit – flera "Major"- och "Minor"-turneringar som leder upp till The International nästa år.

Dota Pro Circuit

Den kommande säsongen börjar nu i oktober och sträcker sig över åtta månader med totalt 27 stycken turneringar i olika delar av världen, varav 11 är Majors och 16 är Minors. Systemet skiljer sig från det som används i Counter-Strike: Global Offensive, där Minors används som kval för Majors. I Dota 2:s fall är Minors istället fristående turneringar, men med en mindre prispott.

På tal om prissumman är det en av de stora skillnaderna jämfört med tidigare, där Minors måste ha en prispott på minst 150 000 USD och Valve själva går sedan in och sponsrar med samma summa. För Majors ligger beloppet på 500 000 USD, för en total prissumma på 1 000 000 USD. Ett annat krav är att turneringarna måste ha kval för alla sex stora regioner – NA, SA, SEA, CH, EU och CIS – vilket de hoppas ska hjälpa till att främja den professionella scenen.

Qualifying Points (QP)

Nytt för i år är också att varje Major och Minor ger så kallade Qualifying Points (QP) och det är här det blir intressant. Valves val av direct invites till The International har varit smått godtycklig och det har aldrig varit helt tydligt vad som påverkar, förutom bra placeringar i de tidigare Major-turneringarna.

De åtta lag som får en direct invite kommer nu bestämmas baserat på QP, där de tre toppresterande spelarna i varje lag räknas in. Poängen är även knutna till spelare, vilket gör det möjligt att byta lag och ändå ha kvar dessa. Exakt hur många poäng som krävs för att kvala in till TI har Valve ännu inte gått ut med, men de har presenterat ett schema för kommande turneringar (ovan), som visar att Majors ger totalt 1 500 poäng och Minors ger 300.

En förstaplats i dessa turneringar ger 50 procent av poängen till det vinnande laget och en andraplats ger 30 procent. För tredje och fjärde plats varierar det beroende på hur turneringen ser ut och om de gör skillnad på tredje och fjärde plats eller inte.

De nuvarande ställningarna för Pro Circuit finns på Valves webbplats.

Föregående Nästa
:( 25/10 Som den gris jag är så går min avgång ifrån Landvetter fredag morgon kl 07.30 till Hamburg. Och eftersom jag är den gris jag är så köpte jag premiumbiljetten. Mat, snacks, dricka och öl i två dagar med frontseat och dota 2. Jag är inget svin och riktigt... 25/10 @Newklear: Det kan komma intervjuer med Machine Games nästa vecka. Kan =) 12/10 Har inget bra exempel, men tekniska artiklar hade varit kul (likt de som ploppar upp på SweC ibland, men mer inriktat mot spelvärlden). Eller varför inte lite mer djupgående intervjuer med folk inom branschen, ni har säkert massa roliga kontakter. 12/10 @AHTF: Moonduck och Dota Cinema kommer i alla fall hålla Captain's Draft 4.0, som är en av de kommande Minors. Så inte Helt omöjligt att även Elimination Mode kan bli en Minor. Midas Mode däremot, kanske för nytt för att Valve ska våga ge den Minor stat... 11/10 @Whisp: Hahaha, som är så himla stort. Stadslagsgrejen är ju jättekonstig. 11/10 @Carl Johansson-Sundelius: Skaffa/bli en Overwatch-nörd och ge artiklar om Overwatch-esport. :) 11/10 @Newklear Kul att det uppskattas! Jag är ju som sagt en Dota-nörd så det är kul att skriva såna här saker. :) @AHTF Ja, det finns ju en risk för det tyvärr. Precis som du gillar jag Moonducks lite annorlunda turneringar. Ser fram emot Midas Mode nu i... 11/10 Hoppas det inte blir som för Starcraft där liknande förändringar i det närmaste dödat spelet. Sådana här förändringar leder till att alla "bra lag" blir tvungna att spela qualifiers och valve turneringar hela tiden så det aldrig kommer bli något unikt.... 11/10 Det märks att personen som skrivit detta har gjort sin research, eller som du säger CJS, är en dota 2-nörd (det ena utesluter inte det andra i detta fall.) Jag är faktiskt rätt så intresserad av att se hur det här upplägget påverkar scenen då det är hyf... 11/10
Skicka en rättelse