Väl mött, kära läsare! Det är den tiden på året när de finaste av traditioner står som spön i backen. Vi har ringt ut det gamla spelåret 2017 och det är därför hög tid att blicka framåt mot det nya.

Vi har sovrat bland releaselistor, löften och förhoppningar. Vi har tagit fram de största AAA-kanonerna och gläntat på indiedörrar. Till sist satt vi här med de 50 spel vi tror allra mest på. Kanske finns det en, två eller fem blivande klassiker i högen? Möjligen finns här gryende lootlåde-stormar och bugghärdar? Det återstår att se. Det enda vi faktiskt vet är att spelåret 2018 börjar nu och att det ska bli ett sant nöje att göra den här resan tillsammans med er.

A Way Out

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 23 mars

Brother's: A Tale of Two Sons gav Josef Fares blodad tand för i vår är film- och spelskaparen tillbaka med A Way Out, ett äventyr gjort för intrikat co-op om två dömda fångar som ska fly från ett fängelse och hålla lagens långa arm stången. Det här kan bli en (fucking?) co-op-revolution.

Anthem

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: fjärde kvartalet

Bioware har några svåra år bakom sig; nedläggningen av Shadow Realms och – i synnerhet – besvikelsen som var Mass Effect: Andromeda. Anthem "gör en Destiny" och är starten på en tio år lång resa med co-op-fokus i en exotisk sci-fi-värld. Blir det även en nytändning för Bioware?

Anno 1800

Pc
Release: fjärde kvartalet

Anno-serien föddes anno (!) 1998 och tjugoårsjubiléet firas med att ta den trivsamma strategin tillbaks i tiden, närmare bestämt till industrialismens guldålder under 1800-talet där du kan vinna mark genom allt från diplomati och handel till krig och kolonialisering. Ser puttrigt ut.

The Bard’s Tale IV

Pc
Release: 2018

Efter de kickstartade Wasteland 2 och Torment: Tides of Numenera är förtroendekapitalet högt för Inxile, så när de sig i kast med en av grottkravlarnas urmödrar är vi spända. Serien har legat i dvala i många år men Grimrock-spelen visade att den anrika subgenren alltjämt är att räkna med.

Bayonetta 3

Switch
Release: 2018?

Efter ett knäckande år med en rad utsökta titlar till Switch behövs rejäl uppbackning från tredjepartshåll för att 2018 inte ska bli en baksmälla. Bayonetta 3 är en sådan nyckeltitel som vi ärligt talat vet ytterst lite om. Å andra sidan vet vi vad föregångarna lyckats uppbåda.

Biomutant

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2018

En lika näpen som kaxig muterad tvättbjörn, med kampsportsexpertis under det svarta bältet, i en prunkande öppen värld är tydligen en grej. Och vilken grej sen! En av årets få överraskningar under Gamescom var tack och lov en synnerligen glad sådan. Vi vill ha.

Crackdown 3

Pc, Xbox One
Release: våren

Sett till kraft är Xbox One X överlägsen PS4 Pro, men Sonykonsolen har något som Microsofts dito inte har: tung exklusiv uppbackning. Destruktiva sandlådan Crackdown 3 är just nu ett av få ljus i mörkret som har varit på gång under lite för många år. Är det slut med förseningar nu?

Darksiders III

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2018

"Zelda möter God of War"-serien såg ut att stryka med i och med THQ-döden, men THQ Nordic ville annat och därför är en trea på gång av i stort sett samma team, nu med eldiga donnan Fury i huvudrollen vars piska både smiskar fiender och banar väg för plattformsakrobatik.

Days Gone

Playstation 4
Release: 2018

Vi är realister (eller pessimister) och tror inte att det halvfärdiga The Last of Us: Part II släpps under 2018. Days Gone, däremot, bör göra det. Det är ännu en apokalyps där USP:en med zombiehorderna är att de vräker sig mot dig vansinnigt stora lass. Det här blir svettigt.

Detroit: Become Human

Playstation 4
Release: första halvåret

David Cage är ingen främling av kontroverser och när han tolkar barnmisshandel med dödlig utgång blir uppmärksamheten stor. Lika stor borde emellertid temat i Detroit vara, som utforskar vad det innebär att vara människa när man i praktiken är en maskin.