Låga priser och fraktkostnade för elektronik och andra varor som köps via Kina har fått handeln att explodera i popularitet. Postnord uppger att man hanterar omkring 150 000 paket om dagen på Arlanda. Men snart kan moms och avgifter bromsa köpfesten.

Tullverket och Postnord kom förra veckan fram till att Postnord ska ta fram ett sätt att få köparna att betala moms (normalt 25 procent) på varor köpta från Kina, och det från första kronan, det skriver Breakit.

– Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman. Tullverket vill ha återrapportering 1 mars.

Dessutom läggs en administrationsavgift på varje paket. Hur stor denna avgift blir är inte bestämt än. I dag ligger denna avgift, i de fall den tas ut, på 125 kronor, Thomas Backteman säger att det inte är bestämt hur stor avgiften blir i det nya systemet. Men att Kinaköp blir dyrare råder det inga tvivel om:

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, Backteman.

Köparen ska ska betala moms på samtliga köp från Kina. Men på grund av oklara regler om vems ansvar det är att momsen betalas tas den i dag i praktiken bara på varor värda mer än cirka 200 kronor, uppger Breakit. Det kostar svenska staten omkring 1 miljard kronor om året i uteblivna skatteintäkter.

Extremt låga fraktkostnader från Kina bidrar också till det fördelaktiga läget för svenska kunder. Det hänger samman med uråldriga avtal som inte uppdaterats. Postnord tvingas subventionera paket levererade av kinesiska företag, skrev Aftonbladet i våras, något som beror på ett avtal som slöts under senare delen av 1800-talet. Såväl Postnord som Svensk Handel kämpade då för att successivt höja avgifterna som China Post betalar för att leverera paket hit, vilket Postnords detaljhandelsanalytiker Carin Blom spådde skulle höja kostnaden för att handla från Kina framöver.

Det här innebär att det kommer bli dyrare att handla från populära kinesiska siter som Aliexpress och Wish. Hur mycket dyrare beror på expeditionsavgiftens storlek och utformning. Om den som i dag blir fast, blir expeditionsavgiften en allt större del av kostnaden ju billigare produkt man köper.

Den 1 mars ska Postnords förslag presenteras för Tullverket.