I och med Donald Trumps uttalande om att det kan vara våldsamma spel som ligger bakom den senaste masskjutningen i USA har en rad olika protester dykt upp från olika håll inom spelbranschen. Den amerikanska presidenten kallade även in för ett möte med olika representanter från de stora spelföretagen.

Men trots försök att koppla våldsamma spel med dessa extrema våldsbrott finns det väldigt lite bevis som stödjer dessa påståenden. Snarare raka motsatsen. I en intervju med CBS menar psykologen Patrick Markey, som har forskat kring detta, att 80 procent av fallen med masskjutningar rör det sig om individer som inte ens spelar.

Patrick Markey går även vidare och säger att nya stora spelsläpp faktiskt minskar brottsligheten en tid, vilket tyder på att personer hellre sitter hemma och spelar än att utföra verkliga våldsbrott.

Studien visade dock att kort efter spelandet att personer ibland kan ha en mer våldsam världsbild, men att det inte finns någon korrelation mellan verkliga händelser och det här beteendet.