Spel brukar ofta beskyllas för att göra folk tillbakadragna, ensamma och generellt osociala. Men en ny svensk studie menar att unga som spelar mycket spel har precis lika många vänner som de som inte gör det.

Studien genomfördes genom frågeenkäter som skickades ut till elever i åldern 17 till 19 på svenska skolor. Elverna följdes under ett års tid så forskarna kunde få en bild av hur elevernas sociala liv utvecklades. Forskarna genomförde också djupgående intervjuer med några elever om hur deras spelvanor påverkade det sociala livet.

När forskarna sedan samlade all data fann de inga indikationer för att de som spelade mycket spel hade ett sämre socialt liv än de de som inte gjorde det. Forskarna fann bland annat att spel kunde vara en viktig del för sociala situationer. Många av eleverna som svarade sa att just spel var ett något som hjälpte skapa kontakter då det är ett ämne som är lätt att prata om med andra.

Annan intressant data som kom fram i studien var att av de 115 elever som deltog i studien så spelade hela 80 procent spel. 43 procent av dem spelade en eller flera gånger om dagen.

Forskningen kan hittas i sin helhet här.