Om man ska tro alla klagomål är Sea of Thieves skräp och skulle aldrig ha släppts. Vi skulle nog kunna tänka sig att kölhala Rare för att de vågade släppa ett spel som lägger all sin tillit på att spelarna ska skapa sitt eget piratskoj.

Det verkar, rent krasst, inte vara ett spel för alla. Men Sea of Thieves är ju inte det enda piratspelet, fastän de inte direkt växer på träd. De bra exemplen kan snarare vara lika svåra att hitta som en nedgrävd skatt utan en kryssförsedd karta. Därför listar vi sju stycken alternativ (ett för varje världshav!).

Assassin's Creed: Black Flag

Handlar ju egentligen om lönnmördaren Connor Kenway men många blev överraskade av hur kul piratlivet var i detta Assassin's Creed-lir. Du behövde förvisso spelade storyn för att låsa upp alla coola grejer till skeppet men i övrigt var det en öppen upplevelse med ett persongalleri bestående av kända hårdingar såsom Svartskägg och Rackham den Röde.

Sid Meier's Pirates!

Det går ju inte att göra en lista över piratspel och inte nämna Sid Meiers original, ursprungligen släppt till Commodore 64 år 1987 men sedan portat till alla möjliga tänkbara plattformar. Det fick också en remake år 2004 med uppdaterad grafik, läs vår recension (urgamla) här.

Lego Pirates of the Caribbean

Inte så mycket sjöfarande men desto mer dråplig humor när Jack Sparrow och hans polare röjer runt i en Lego-värld man bara kunde drömma om som liten palt. Perfekt att coop-mörsa med yngre landkrabbor i hemmet.

Blood and Gold: Caribbean

Detta spel är byggt på Mount & Blade: Warband-motorn och erbjuder samma typ av öppenhet och storslagna strider, fast i piratsammanhang. I Karibien som så många andra piratspel. Vi vet helt ärligt inte så mycket mer men blir sugna efter filmerna vi har sätt.

Risen 2: Dark Waters

Om du tycker att själva seglandet i piratspel är överskattat, till och med ganska trist, är det kanske Risen 2 som får din ögonlapp att fladdra. Piranha Bytes rollspelsserie nådde enligt många sin topp med just det andra spelet som utspelar i typiskt piratiga miljöer.

Blackwake

Om du vill vara med under utvecklingen av ett kommande piratspel är Blackwake värt att spana in. Det finns flertalet spel under "pirat"-taggen i Steams Early Access-program men detta ser ut att få regelbundna uppdateringar och ha minst negativ kritik från spelarna. Segla skepp, skjut kanoner på andra och lev piratlivet, kort och gott.

Salt

Ett Early Access-spel som nu har släppts där de slumpmässigt skapade världarna är dess styrka. Du kommer inte hitta några eggande svärdsfighter eller den flådigaste grafiken, istället handlar salt om att ta fram sextanten och försöka navigera på okända hav.

Var det här inga nyheter för dig alls kan du säkert få alla rätt på vårt piratquiz (och kom ihåg, googlare får inga polare).

Vid horisonten

Skull & Bones

Denna Ubisoft-titel visades upp på E3-mässan 2017 men har sedan dess undvikit våra nyfikna kikare genom att hålla sig i morgondimmans dis. Det är en vidareutveckling av de redan nämnda sjöstriderna i Black Flag med multiplayerkrydda (fem per skepp verkar det vara sagt) och du ska kunna välja mellan en rad olika fartyg. Ska släppas i höst så vi lär få se mer av det snart.

Detta är såklart inte allt och du har säkert fler tips om pirata spel som kittlat träbenet och gjort handkroken extra krökt. Då vet du vad du ska göra.