Heart of Darkness är landets fläskigaste speldator. Tillsammans med Inet.se och Asus ROG har vi byggt en spelmaskin bestyckad med dubbla Geforce GTX 1080 Ti, muskulös Intel-processor och våldsamma mängder RAM-minne. Bestyckad med vattenkylning och förpackad i ett läckert chassi är den uppgiften mogen att besvara hur många bilder per sekund man rimligen kan förvänta sig av de mest krävande AAA-spelen.

Våra första prestandatester visade att maskinen inte har några problem att veva runt de flesta spel i anständig framerate. De visade också att det är en bit kvar tills alla spel gör okej ifrån sig i 4K-upplösning med grafiken på max.

Men det var med ordinarie klockfrekvenser. Nu har vi gjort om testerna med processorn och de båda grafikkorten överklockade, för att plocka så mycket prestanda som möjligt ur hårdvaran.

Både I9-processorn och de dubbla GTX 1080 Ti-grafikkorten är vattenkylda.

Att överklocka är ingen exakt vetenskap där man vrider upp klockfrekvenserna till kända maxnivåer och snabbt inkasserar högre framerate. Snarare är det en både tids- och tålamodskrävande sysselsättning där man får pröva sig fram till inställningar som ger bästa möjliga prestanda och generell stabilitet. Alternativt kavlar man upp ärmarna och kör trial and error för att hitta de bästa inställningar för varje enskilt spel, men då riskerar man problem med annan mjukvara. Klockfrekvenser som skjuter ett spels framerate i höjden kan nämligen helt sänka ett annat.

Av tidsskäl valde vi det första alternativet: vi kände oss fram till klockfrekvenser som fungerar bra överlag, samtidigt som varken Windows eller spelen kraschar eller ger markant lägre framerate än oklockat (vilket händer då och vid för hög klockning). Med mer tid till hands kunde det kanske ha gått att klämma ytterligare någon bildruta per sekund ur spelen, men sett till alla testade spel hade skillnaden med stor sannolikhet varit försumbar.

Vi landade i dessa klockfrekvenser för processor och grafikkort, default och överklockat.

Core i9-7900X

Standardklockning

Överklockning

Klockfrekvens

3,3 GHz (upp till 4,0 GHz i turboläge)

4,6 GHz

GTX 1080 Ti

Basfrekvens

Turbofrekvens

GPU Clock

1613 MHz

1727 MHz

Memory

1464 MHz

-

På nästa sida inleder vi testerna. Nedan har du komponenterna.