"Det är en väldigt fin datamaskin ni har där. Men kan den köra Crysis... i 4K?"

FZ:s monsterdator Heart of Darkness har under våren visat hur mycket prestanda man kan plocka ut ur en maskin bestyckad med några av de kraftigaste komponenterna som går att köpa. Denna skönhet, som vi själva byggt ihop i samarbete med Inet.se och Asus ROG, har visat vad den kan i både normal- och överklockat utförande, både med och utan de båda grafikkorten SLI-kopplade.

Och nu är det dags för det riktiga elddopet – Crysis i 4K!

Heart of Darkness har fått ta Crysis på en minutlång testslinga i upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. Kantutjämningen är satt till 8X och samtliga grafikreglage satta på högsta möjliga inställning ("Very High"). Testerna har körts med grafikkorten både normalklockade och överklockade, både med och utan SLI (dubbla grafikkort) påslaget.

Testslingan:

Och så här gick det:

Som synes är Heart of Darkness kapabel att veva runt Cryteks tio år gamla shooter i anständig fart i upplösningen 3 840 x 2 160: över 60 bilder per sekund i samtliga tester. Det räcker för att täcka upp för dagens skärmteknik, eftersom 4K-skärmar med högre uppdateringsfrekvens än 60 Hz väntas dyka upp på bred front först i höst.

Crysis kodades under en tid när SLI fortfarande var något som utvecklare la resurser på, och följaktligen ser vi att dubbla grafikkort ger frameraten en spark i baken. Detsamma gör överklockning, men här ska sägas att det krävs en hel del handpåläggning för att få stabila siffror. Spelet fungerar illa med samma klockning av grafikkortet som i våra större överklockningstester av Heart of Darkness; i vissa fall sjönk frameraten markant. Men vid fungerande nivåer och med SLI på klev siffrorna vid ett tillfälle faktiskt över 100 bilder/sekund.

TL;DR – Ja, Heart of Darkness orkar driva Crysis i 4K i anständig framerate. Drygt tio år efter spelets premiär.

@Alexraptor: Äh men nä. Snyggt när det kom helt klart men nu? Maxa FC5 så ser du skillnaden. Natt och dag. 31/05 Älskar Crysis och det är nog det bästa spelet i sin gren senaste 20 åren! Önskar de hade gjort liknande uppföljare till Crysis 1 i samma stuk och miljöer. Tycker 2:an och 3:an inte alls höll samma sköna stämning som i ettan. En remake av Crysis 1 kanske... 30/05 Tungdrivet är det ju enbart idag för att det är 12 år gammalt, visst är det fortfarande väldigt snyggt men att anspela på det gamla skämtet börjar bli så väldigt urvattnat tycker jag. 30/05 Crysis är alltid relevant som jämförelse tycker jag. Tungdrivet och snyggt som attan för 12år sen och står sig väl! Kunde ni inte pumpat ut lite sköna 4k-skärmdumpar när ni ändå var i farten? :) Glöm inte att hårdvara är en färskvara, speciellt när det... 30/05 Det har gått mer än tolv år nu sen det kom. Hur relevant är detta ens? 30/05 @CliQue-SinneD: handlar nog mest om att ingen lagt resurser på att få pascal baserade kort att ge bra skalning i crysis. Kika på gtx 480 sli eller 5870 crossfire jämfört med bara ett kort. https://www.sweclockers.com/test/12470-grafikkort-hosten-2010/16... 30/05 Helt otroligt vilket spel. Ser ut som ett spel som kom idag. Men 10 år sedan! Tänk om ett spel bara gjordes till PC idag! 30/05 But can it run Crysis? Yes it can! XD Ganska otroligt faktist att efter mer än ett decennium så är Crysis fortfarande ett av dom snyggaste spelen som finns IMHO. :) Saknar faktist spelets multiplayer, särskilt DX10 severarna som var grymt kul. 30/05 Hahahah, alltså SLI-skalningen är ju heeelt värdelös! runt 10 FPS högre med ett till kort? 30/05
Skicka en rättelse