Artikeln publicerades ursprungligen förra året. Men eftersom det blev 4 juli igen, kör vi igen.

Det är 4 juli – Independence Day, dagen då USA firar att USA är USA. Landets inflytande på Sverige och många andra länder är enormt, inte minst inom vår del av underhållningsbranschen – spel. Så här följer en lista på 4th of July-kompatibla spel.

America's Army

Ett spel om USA:s armé, utvecklat av USA:s armé. Finns inte mycket mer att säga än "Glad 4:e juli!"

Red Dead Redemption

Rockstars storslagna drama utspelas under vilda västern-erans sista skälvande år. Och vilda västern är ju ganska jäkla mycket USA-historia. Dessutom: ett av förra konsolgenerationens bästa spel. Om inte DET bästa.

Top Gun

Äppelpaj i alla ära – det blir inte mycket mer amerikanskt än att heta Maverick och skjuta ner fiendeplan med en F-14 Tomcat. Möjligen att säga "amerikanskt" när man menar "USA-artat", men sånt hinner du inte tänka på i den här NES-klassikern från sent 80-tal.

World in Conflict

USA och krig är ju två saker som stiftat bekantskap ett par gånger, och här krigas det nåt så in i 80-talet. Sovjet anfaller USA, och när kalla kriget blir 800 grader hett får du all motivation du behöver som officer i USA:s armé.

Freedom Fighters

Ett lite bortglömt spel från Hitman-studion Io Interactive. Sovjet hann före jänkarna med första atombomben, varpå WW2 fick ett helt annat slut och kommunisterna sedan ockuperade New York. Det uppskattas inte av dig – en hederlig rörmokare i blåställ – och du drar igång en motståndsrörelse.

Broforce

Rambro! Brobocop! Bronan the Brobarian! The Brominator! Ellen Ripbro! MacBrover!

Spela det!!

Wolfenstein II: The New Colossus

Att B.J. Blazkowicz smiskar naziststjärt är egentligen patriotiskt nog för att köra vilket som helst av spelen, men dagen till ära passar det bäst att välja ett där han kastar ut högerarmsviftarna från ett ockuperat USA.

Empire: Total War

Om du är nyfiken på USA:s tidiga historia river du eld på Road to Independence-kampanjen. Där får du grotta ner dig i allt från när brittiska kolonisatörer slog sig ner och bildade Jamestown under tidigt 1600-tal till amerikanska frihetskriget drygt 150 år senare.

Duke Nukem 3D

Det närmaste USA kommer en kung, baby!

Christian Founders 3D Adventure

Det här flög lite under vår radar, och vi missade att recensera det. Men beskrivningen klargör att det här är precis rätt spel en dag som denna:

"Discover the Christian beliefs of our founding fathers by playing Uncle Sam in a 3D game!"

God bless America!

Bubblare

Assassin's Creed III
Patriotic Pinball
Frontlines: Fuel of War
Homefront
American Gladiators
Call of Duty: Modern Warfare 2
Birth of America
Metal Gear
-spelen

---
Vet du fler Independence Day-kompatibla spel? Tipsa i kommentarerna!