Den 14 augusti öppnar Blizzard portarna till nästa del av deras långlivade MMO World of Warcraft. Expansionen heter som bekant Battle for Azeroth och precis som namnet skvallrar om vankas det krig! Alliance ställs mot Horde och städer kommer brinna, men i bakgrunden verkar något annat, H.P. Lovecraftigt lura.

Med en månad kvar till release sammanfattar vi på FZ (med dolkviftande roguefjanten Gurra i fronten) allt som både nya och återvändande spelare kan tänkas behöva för att komma igång med sina äventyr i Kul Tiras hamnstäder och Zandalars djungler. Vi börjar med en pixeltät trailer!

Vad är nytt i Battle for Azeroth?

  • I vanlig ordning höjs maxnivån, den här gången från 110 till 120. Vana spelare kommer (också i vanlig ordning) att nå det nya taket väldigt snabbt men det finns ingen anledning att stressa. Resan mot 120 är ett ypperligt tillfälle att lära känna sin klass och bli bekant med spelets olika system. Det är ändå först på maxnivå som det börjar bli intressant att skaffa bättre utrustning och jobba på detaljerna.

  • Det två öarna Kul Tiras och Zandalar är de nya spelbara zonerna i Battle for Azeroth. Alliance och Horde gör sig hemmastadda på respektive ö, men båda sidor kommer kunna besöka fiendeland för att ställa till oreda. Hamnstäder och pirater blandas med tät djungel och blodtörstiga troll i vad som ser ut att bli en väldigt vacker expansion.

  • PvP-systemet helrenoveras i och med "War Mode", ett läge som är helt nytt för WoW. Istället för att göra valet mellan PvP och PvE när man väljer server kommer samtliga spelare nu att kunna välja när det passar att bli gankad. Mer om War Mode på spelets hemsida: https://worldofwarcraft.com/en-us/news/21901729/battle-for-az...

  • Mot slutet av den förra expansionen, Legion, lade Blizzard till fyra nya spelbara raser: Lightforged Draenei, Void Elves, Highmountain Tauren och Nightborne. Samtliga är varianter på gamla raser och kallas för "Allied Races". I Battle for Azeroth utökas systemet med fyra raser till; bland annat Zandalari-trollen och Dark Iron Dwarves. Mer om de nya raserna och hur man låser upp dem går att hitta på spelets hemsida: https://worldofwarcraft.com/en-us/battle-for-azeroth/features...

  • Samt mycket, mycket mer! Som tur är har Blizzard gjort en "features trailer" som går att kika på här: https://youtu.be/QsZ9xkVQ_Vs

Kul Tiras, den nya zonen för Alliance.

Pirater och hamnstäder. Ja tack!

Zandalar, den nya zonen för Horde.

Tät djungel och blodtörstande troll är att vänta.

Mycket nytt att vänta i augusti, med andra ord! Så hur kan du se till att göra din MMO-sommar så trevlig som möjligt? Look no further, käre FZ-läsare. Här kommer Gurras bästa tips för ett lyckat WoW:ande!

"Kunskap är makt är högre DPS" - Francis Bacon

Och det var därför herren i rubriken var med på world-first Naxxramas. Kunskap är det som skiljer plebejerna i World of Warcraft från de riktigt vassa spelarna, inte fingerfärdighet. Som tur är har vi (fortfarande) ett öppet internet att tillgå och vilken tjomme som helst (typ du!) kan därför ta del av den kollektiva informations- och kunskapsskatten som olika communities och eldsjälar byggt upp genom åren.

Spelets redditforum: https://www.reddit.com/r/wow/
Nyheter och guider: https://www.icy-veins.com/wow/
Allting WoW: http://www.wowhead.com/

Tre bra ställen att dyka in på med jämna mellanrum för att hålla sig uppdaterad med vad som händer i spelet. Redditforumet kör veckoliga trådar med nybörjarfrågor och tips för spelets olika klasser. Inte att missa! Icy Veins har nybörjarvänliga guider till spelets klasser och släpper ofta sammanfattande nyheter om olika aktiviteter och evenemang i spelet. Liten varning för Wowhead, fantastisk sida för att kolla upp typ vad som helst, men den tuggar bandbredd som ett as mellan varven.

BellularGaming: https://www.youtube.com/channel/UCwiaPYufmQOq5F1TI-FzQhw
SignsOfKelani: https://www.youtube.com/channel/UCsxidPdmPXDlsS3rn7arJsA

Kanalerna ovan är en bra inkörsport till den snåriga världen som är World of Warcraft-innehåll på tuben. Allt från tips till vad du bör göra och vilka klasser som är hetast till rykten om framtida innehåll och snillrika addons. Vilket för oss vidare till..

Mitt egna lilla UI eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska addons

Vanilla-gränssnittet i all ära, men WoW-livet blir så mycket bättre med addons – små och stora modifikationer och tillägg som snyggar till och/eller underlättar ditt spelande. Det kan kännas lite bökigt att komma igång med addons, men det är i själva verket väldigt enkelt och smärtfritt!

Det enklaste sättet att komma igång med addons är att installera desktopversionen av Twitch (tidigare Curse-klienten). Klienten kommer att fungera som en "one stop shop" på samma sätt som Nexus Mod Manager, för er som tidigare pysslat med Fallout- och Skyrimmoddar.

Twitchklienten: https://app.twitch.tv/download

Om det tar emot att installera Twitch på spelriggen kan addons också laddas ned manuellt från WoWInterface, men det tar lite längre tid.

WoWInterface: http://www.wowinterface.com/addons.php

Det smidigaste sättet att installera tillägg är genom Twitchklienten.

Tillägg kan laddas ned och installeras manuellt från WoWInterface.

Sist men inte minst: Kommunicera mera!

Detta görs bäst på Discord! Så gott som alla klasser har en egen kanal på plattformen med 30-70 tusen medlemmar. Här hittar du i regel allt du behöver veta om klassen du spelar och kan hitta andra att spela med – MMO-spel blir som bekant så mycket roligare tillsammans. Rekommenderas starkt!

Discordlänkar:

Klicka för mer information

Med det vill vi önska en trevlig sensommar och höst i Azeroth! Lagom till release kommer vi bjuda på intryck från den nya expansionen samt köra en livestream på sajten. Missa inte det!