Ni har röstat fram en vinnare från varje årtionde. Nu har stunden kommit att utse den bästa av de bästa.

God kväll, kära FZ-läsare! Under fyra veckors tid har vi gjort en resa tillsammans i artikelserien "Tidernas bästa spelkonsoler", där ni fått rösta fram era favoritkonsoler från varje årtionde. I denna avslutande del av sommarföljetongen redovisar vi alla tidigare vinnare och ber er att delta i en slutgiltig omröstning.

Vilken konsol är bäst genom alla tider, enligt oss på FZ?

80-talet

Vi tog avstamp i tidigt 80-tal, där Nintendo Entertainment System gick upp mot Atari 2600 och Sega Master System. Den förstnämnda konsolen kammade hem en övertygande vinst med hela 86 % av era röster. Jämt och spännande? Nej. Oväntat resultat? Inte så.

Tidernas bästa spelkonsoler – 80-talet!

90-talet

Killinggängets årtionde skulle visa sig bli ett jämnare race. Både Sega och Nintendo deltog med två konsoler vardera – och inte vilka konsoler som helst. Båda skulle dock få se sig besegrade av nykomlingen Sony, som med sitt Playstation knep förstaplatsen med 43 % av era röster.

Tidernas bästa spelkonsoler – 90-talet!

Sony är det företag vars konsoler FZ gillar bäst sedan 90-talet.

00-talet

Millenniebuggen, Markoolio i sitt esse och IT-jätten Microsoft gör entré på marknaden. Det nya årtusendet bjöd på följetongens överlägset tjockaste omröstning, med hela 7 konsoler att rösta på. Den bäst säljande stationära konsolen genom alla tider skulle också visa sig vara er stora favorit. Playstation 2 vann omröstningen med 36 % av rösterna, följt av Xbox 360 och Playstation 3, båda på 18 %.

Tidernas bästa spelkonsoler – 00-talet!

10-talet

Och så kom vi fram till 10-talet, som vi fortfarande befinner oss i. "Fast mellan två generationer"-konsolen Wii U fick tampas om era röster med den aktuella generationen. För det tredje årtiondet i rad gick det bäst för Sony – det exklusivitetstunga Playstation 4 vann med hästlängder och slutade som etta med 65 % av rösterna. Nykomlingen Nintendo Switch slutade på en respektabel silverplats, följt av Xbox One.

Tidernas bästa spelkonsoler – 10-talet!

Tidernas bästa spelkonsol

Nu har det då äntligen blivit dags att utse en mästares mästare – tidernas bästa spelkonsol, enligt oss på FZ. Tänk efter noga innan ni lägger era röster och håll fingrar och muspekare i styr. Nästa vecka redovisar vi resultaten, missa inte det!

För mig var valet ganska enkelt när det kommer till tidernas konsol! NES utan tvekan. För mig var det en av de första konsolerna jag hade och de spelen, minnena och tiden av spelglädje sitter kvar. Jag skulle vilja säga SNES pga lyftet den erbjöd och... 14/08 Från Commodore 64 upp till Amiga500 och NES, SNES och hela rubbet har man gått igenom under sina år som pojkspoling. Tycker nog ändå Playstation 2 är den absolut bästa konsolen genom tiderna, kanske inte maskintekniskt sett men oj oj oj så jäkla många... 13/08 Lösenordssystemet ja, det kommer jag ihåg också hur jag hade lappar där jag skrev ner lösenord från spel till spel som hade det så att det bara var att fortsätta där man var senast. Men det är inget som jag har någon ork med att göra längre om det finns... 11/08 @ZeldasCastle: Tack för de värmande orden! Visst är det så att många spel handlade om att sätta rekord, men även väldigt många spel löste den relativt dyra lösningen med batteri genom lösenordssystem - vissa bättre än andra! Jag själv har både NES och... 11/08 Jag gillar hur du framförde NES och hur du tog upp att ta hem spelen från arkadhallarna. Det som är synd med NES är ju de stora bristerna jämfört med dagens, även jämfört med 90-talets konsoler. Att spelen på NES var främst till för att spela för att... 11/08 PS4an är den jag har bäst minnen av. Förr spelade jag enbart på PC, men nu när jag har passerat trettio kan jag tycka det är skönt att borra ner röven i soffan och spela där istället. Dock är två av de tre bästa spelen som jag har spelat på 4an gamla... 11/08 NES kändes mer ohotat på sin tid än de andra konsollerna i omröstningen. Det var väldigt många år som NES kändes högaktuellast av de samtida konsollerna. Det var egentligen inte förrän PS2 som jag tyckte tiden började komma ikapp. Men inte helt. På PS3-... 11/08 PS4. Retrospel står sig inte så bra längre. Man blir snabbt bortskämd med de spel som Sony trycker ut i denna generation. PS4 är den som gått varmast sedan inköp och har haft så bra flyt hela vägen från starten. Saknar ingenting, vilket jag inte kunnat... 11/08 @Luciphear: När man jämför olika produkter/prestationer från olika generationer/epoker måste man alltid sätta den historiken i rätt kontext. Att en modern konsol är så mycket vassare rent prestandamässigt samt att spelen har utvecklats med allt från inb... 11/08 Som retrospelare/-samlare faller rösten (dock efter eftertanke) på NES. NES lyckades vända den negativa trend i framförallt USA mot spelindustrin och tog hem spelen från arkadhallarna till familjehemmen, där spel lockade både unga som äldre. Nintendo... 11/08
Skicka en rättelse