När Counter-Strike 1.6 var som störst var den dominerande upplösningen 800x600 pixlar, trots att skärmarna klarade mer. Genom att sänka upplösningen fick spelare fler fps och motståndarna upplevdes som större på skärmen, vilket gav effekten av att de kändes lättare att träffa. Detta hängde sedan med till Counter-Strike: Global Offensive och sedan ett par månader tillbaka har många proffs i Fortnite gjort samma sak. Inte helt oväntat följer många spelare deras exempel men ger det egentligen några fördelar eller är allt placebo?

Jämförelse av karaktärerna i standard och stretched

Likt Counter-Strike är det ofta de individuella mötena som avgör en match och därför gör många allt de kan för att skaffa sig fördelar. Förr i tiden kanske man skruvade upp FOV (field of view) till fisheye-liknande värden eller ställde in så att alla motståndare hade ett särskilt skin men idag ställer man ner upplösningen, fast bara i ett led. Medan majoriteten av dagens skärmar har ration 16:9, med grundupplösningen på antingen 1920x1080 eller 2560x1440, väljer många att dra ner på antalet pixlar på det horisontella planet för att skapa ratios motsvarande 4:3. Detta gör att motspelare upplevs som bredare eftersom mängden pixlar i spelet fortfarande måste förhålla sig till antalet pixlar skärmen visar. De dras helt enkelt ut och därför kallas det stretched.

Stretched-upplösningar i Fortnite

Säg att din skärm har 1920x1080 pixlar och du istället för den ursprungliga 16:9-ration vill få 4:3? Då behöver du ställa in spelet på en upplösning 1440x1080. Klarar din skärm 2560x1440 blir kalkylen istället 1920x1440. Vissa går till och med lägre än så och det är egentligen en smaksak men 4:3 är en bra urpsrungsratio. En annan förekommande variant är 5:3 och nedan ser du de vanligaste exemplen på stretched-upplösningar i Fortnite och vilken ratio det är.

  • 1600 x 1080 (5:3)

  • 1440 x 1080 (4:3)

  • 1280 x 1024 (5:4)

  • 1280 x 960 (4:3)

  • 1024 x 768 (4:3)

Så här gör du för att köra stretched i Fortnite

Först och främst, detta går bara att göra på pc-versionen av Fortnite, Xbox- Playstation- och mobilversionerna har inga sådana inställningsmöjligheter. Det skiljer sig också lite om du har ett grafikkort från Nvidia eller AMD i din dator för innan du ställer in upplösningen i spelet måste du dels säkerhetsställa att grafikkorten är förberett för stretched. Om du har ett Nvidia-grafikkort beskriver följande video hur du går tillväga.

AMD-användare tittar istället här:

Efter detta måste du editera en Fortnites konfigurationsfiler då spelet än så länge inte har något eget stöd för att köra stretched. Du hittar denna fil, som heter GameUserSettings, om du navigerar till platsen där du installerade spelet via utforskaren. Ofta hittar du detta via sökvägen C:\Users\användarnamn\AppData\Local\FortniteGame\Saved\Config\WindowsClient\. Sök på "FortniteGame" om du inte hittar den direkt. När du lokaliserat filen, högerklicka på den och välj edit (eller redigera om du har en svensk version av Windows).

Det är totalt åtta rader som måste ändras, där du fyller i upplösningarna du vill kunna använda i spelet. Du ser dem nedan, där vi valt upplösningen 1440x1080 vilket ger dig en ratio på 4:3. De fetmarkerade siffrorna är de du kan ändra enligt förslagen vi skrev tidigare.

ResolutionSizeX=1440
ResolutionSizeY=1080
LastUserConfirmedResolutionSizeX=1440
LastUserConfirmedResolutionSizeY=1080
DesiredScreenWidth=1440
DesiredScreenHeight=1080
LastUserConfirmedDesiredScreenWidth=1440
LastUserConfirmedDesiredScreenHeight=1080

Efter att du ändrat dessa rader och sparat måste du högerklicka på filen igen, välja properties (eller egenskaper) och bocka i "read only" (eller "skrivskydd") annars kommer spelet att skriva över dina ändringar.

Efter detta ska det bara vara att starta upp spelet, som då körs i upplösningen du angav i konfigurationsfilen. Testa dig gärna fram till ratios och breddar som passar just dig. Om inget har förändrats, gå igenom inställningarna en extra gång och kontrollera att inget missats.

Blir man bannad av att köra stretched i Fortnite?

Nej, än så har ingen blivit bannad för att de kör Fortnite i andra upplösningar än standard men samtidigt har Epic varit tydliga med att det inte tillåts i turneringar. De sa dock i början av september att de arbetar på att ta fram ett spectator-läge likt det Counter-Strike: Global Offensive har, där det inte spelar någon roll vilket upplösning spelaren kör i, den som tittar kan själv välja sina inställningar.