Man kan tycka vad man vill om att ett fullprisspel som Assassin's Creed Odyssey (recension) har mikrotransaktioner – det är något många har starka åsikter om – och låter spelarna köpa både kosmetika och fördelar i spelet. Vi reder ut svart på vitt vad det kostar och vad du får.

Som du ser i bilden ovan köper du in game-valutan Helix, som kostar allt från 50 kronor (500 Helix) till 499 kronor för 7 400 Helix-krediter. Ju större paket du köper desto fler "bonus"-krediter får du. Det är system som prövats (och debatterats) i spelbranschen under lång tid.

499 kronor är dock snudd på lika mycket som Assassin's Creed Odyssey kostar till att börja med (runt 550 kronor enligt Prisjakt), så då vill man ju förstås ha valuta för pengarna.

Det är, som sagt, en het potatis. Polygon, till exempel, menar att du pressas att köpa XP-boost för att slippa grinda. En klar överdrift, menar andra. Grindigt? Balanserat? Åsikterna går isär. De flesta lär däremot vara överens om att det är skönt att in game-butiken är hyfsad dold.

Men om vi lämnar debatten ett ögonblick och undersöker vad du faktiskt kan köpa så hittar vi kosmetika och spelmässiga fördelar, och paket med både det ena och det andra. Några exempel:

  • Pegasos Set (bevingat hästskin, legendariskt svärd och rustningsset), 1 500 Helix

  • Poseidon Naval Pack (rakt igenom kosmetiskt med skepp- och besättnings-design), 500 Helix

  • Legendariska vapen, 250 Helix stycket

  • Episka vapen, 200 Helix stycket

  • 11 000 drachmae (valuta i själva spelet), 1 000 Helix

  • Stort paket med resurser (bl.a. 3 000 träd och 1 200 pälsar), 2 000 Helix

  • Komplett kartpaket (till legendariska kistor, gravkammare, o.s.v.), 900 Helix

  • Permanent XP-boost (50 procent mer XP), 1 000 Helix

I bildspelet undertill finns en fullständig prislista för den nyfikna.

Jag får ärligt talat en väldigt dålig smak i munnen av att skriva och lista allt detta, för jag tycker personligen inte att det hör hemma i ett AAA-spel vi redan betalat fullpris för. Å andra sidan är den här digitala butiken inte "in your face" och inte en enda gång har jag frestats av den. Jag har och tänker inte betala en krona, så jag är med andra ord en av dem som tycker levlandet håller balansen bra, medan andra är "team grindigt".

Debatten lär fortsätta.