Blott dagar återstår innan vi skriver 2019, och det är dags att kora de bästa spelen från året som gått. Vi på redaktionen har stött och blött det gågna året, och plockat fram de spel som på ett eller annat sätt gett oss lite mer glädje än övriga.

Utan att spoila listan kan vi säga att ryktet om singleplayer-spelens död är betydligt överdrivet. Och att (vissa) konsoler haft ett osedvanligt starkt år. Hur det yttrar sig läser du på följande sidor, där vi korar de 20 bästa spelen från 2018!

20. Super Smash Bros. Ultimate

Med sina 70 karaktärer, 103 banor och åtta spellägen är Super Smash Bros Ultimate antagligen det enskilt största tidsfördrivet du kan ha på din Switch just nu. Kul är det också, speciellt mot vänner och familj, men se till att ha julgodiset tillgängligt för att blidka eventuella dåliga förlorare.

19. Moss

2018 blev inte virtual reality-året, det heller. Ända sedan vi satte på oss Oculus Rifts första utvecklarkit har vi trott: “Nästa år händer det!” Men det är uppenbart att den fantastiska tekniken fortfarande inte är en Svensson-vara, trots att det var flera år sedan den utsågs årets julklapp. Men så kommer spel som Moss, som med sin enkla lekfullet återigen gör oss övertygade om att virtual reality kommer att förändra hur vi upplever allt från spel till film.

18. Dead Cells

Hur spännande är ännu ett sidoscrollande, högtst oförlåtande spel med procedurellt skapade världar? Vi hann knappt avsluta den tanken innan vi satt fast i ett Dead Cells-beroende som bara blev värre varje gång vi stångade oss blodiga mot ännu en till synes omöjlig boss. Belöningen när man tar sig över ännu ett milshögt trappsteg är dock så rejäl att man tejpar skrubbsåren och beger sig ut igen.

17. Celeste

Med snillrik bandesign, kontroller lika tajta som i Super Meat Boy och en perfekt avvägd svårighetsgrad (åtminstone för självplågare) kvalar Celeste in bland de bästa i sin genre. Lägg därtill en oväntat djup handling och du har receptet för ett av årets största spelupplevelser, fullt kapabel att mäta sig med många AAA-titlar.

16. Call of Duty: Black Ops 4

Vem hade kunnat ana för ett år sedan att Call of Duty skulle kännas så här relevant år 2018? Genom att slopa solokampanjen och lägga till det nya Blackout-läget lyckades Treyarch skaka nytt liv i spelserien och göra Black Ops 4 till en av årets höjdpunkter på FPS-fronten.