Många höjde på ögonbrynen när Google igår utannonserade sin nya streamningplattform. Men kanske inte på grund av vad tjänsten ska innehålla, utan snarare över vad den heter. Ordet ”stadia” är främmande, åtminstone i svenska öron. Konkurrenterna har i alla fall namn som går att begripa. En Krysslåda, en Spelstation, och en Switch, där man "byter" från bärbar till stationär skärm. FZ beslutade sig för att agera Fredrik Lindström och gå till rötterna med det mystiska ordet, vars etymologi verkar handla om mått och placeringar.

Det som vid första lyssning låter som en bilmodell från Skoda har enligt ordböckerna flera betydelser. Det mer obskyra är mätmetoden som används inom exempelvis lantmäteri, att med hjälp av små markeringarna i ett teleskop eller verktyg möjliggöra höjdmätningar eller "stadiametrisk" avståndsbedömning. Vi har svårt att se kopplingen till streaming, förutom kanske det långsökta i att spelen ju färdas över stora avstånd. FZ har kontaktat Lantmäteriet och de svarar följande:

""Vi använder inte de begreppen praktiskt längre. De syftar på en typ av optisk längdmätning med äldre instrument som kallades takymetrar (eller ännu äldre typer av instrument för optisk längdmätning). Optiken i instrumenten var utrustade med streck (distansstreck med hänsyftning till ordet stadia) för avläsning mot även de distansindelade stänger. Distansstrecken kunde sägas vara placerade på en distansplatta och även termerna fokalstreck, hårstreck (och hårkors) förekommer."

En annan teori är att Googles kreatörer sneglat på latinformen av grekiskans ”stadion” – nämligen ”stadium”. Etymologin till ordet "stadium" är byggnaden som omger en löparbana med måttet stadion, alltså runt 185 meter. Detta i gamla romarriket. Och det fina i kråksången är att pluralformen av stadium är just ”stadia”.

En tredje tolkning är att man ser stadia som en utveckling av stadium, i formen ”ett stadium i en organisms eller en process livscykel”.

Eller så är det bara ett hittepå som Google har krystat fram över ett par öl. Vad tror ni? Och vad hade tjänsten kunnat heta istället?