När? 9 juni, 22:00 svensk tid
Var? Vår Youtube-kanal
Varför? Två nya Xbox-konsoler, Halo Infinite, Fable IV, Cyberpunk 2077 (releasedatum?). Och kanske Splinter Cell

När Sony är borta dansar Microsoft på bordet – och det har potential att bli något av tidernas svängom för speljätten. Redan i fjol gläntade man på dörren till nästa Xbox-generation och under året som följt har ryktena regnat över oss. Det sägs att vi inte får en utan två nya Xbox-konsoler, varav en är av mer traditionell sort och den andra är en streaming-maskin. Den traditionella av de två sägs få 4K-upplösningar, medan streaming-varianten får nöja sig med 1080p. Klart är att Xbox-teamet med Phil Spencer i spetsen tror stenhårt på streaming.

Så här såg det ut i fjol. Värt att påpeka är också att – trots Xbox hit, Xbox dit – mycket angår pc-spelarna i högsta grad, och vi ska få ny info om Game Pass på pc. Skarp release samma kväll?

Många hävdade att Xbox "vann" E3 2018, men flera av löftena har ännu inte infriats. Halo Infinite förväntas bli premiärtitel till de nya konsolerna, och vi räknar såklart med nyheter från Gears 5, Dying Light 2 och – världens mest efterlängtade spel? – Cyberpunk 2077.

Från Cyberpunk 2077 viskas det om att vi ska få mer releasedetaljer. Visserligen har CD Projekt Red inte bekräftat att de kommer till just Xbox-showen, men med tanke på fjolårets varma mottagande och att de ser årets E3 som studions "viktigaste någonsin" känns det rimligt. Studion har också hintat om att spelet är "ganska annorlunda" jämfört med i fjol.

Kanske blir ändå reaktionen någon liknande från Jocke och Gurra?

Cyberpunk 2077 välte E3 2018, och möjligen kommer Dark Souls-studion From Software göra detsamma i år – tillsammans med Game of Thrones-författaren George R.R. Martin. Den senare har bekräftat att han agerat konsult för ett japanskt spel. Enligt källor ska detta inte ha något med Game of Thrones att göra, men faktum är att Microsoft teasat något kring fenomenet. Med lite tur kan vi alltså få dubbelt upp med R.R. Martin under kvällen.

Under E3 2018 i synnerhet och under året som gått i allmänhet har Microsoft haft spenderbyxorna på och lagt beslag på bland andra Ninja Theory (Hellblade), Undead Labs (State of Decay 2) och Obsidian (Pillars of Eternity 2). Det tisslas om att en ny affär blir offentlig under årets E3, och det tasslas om att Ninja Theory ska visa upp Bleeding Edge, som vi inte vet någonting om men som eventuellt kan komma till flera format.

Forza Horizon-studion Playground Games var en av investeringarna, och mycket pekar på att studion arbetar med nästa Fable. Fable "4" är kanske spelvärldens just nu sämst bevarade hemlighet. I flera omgångar har det läckt ut info, och inför E3 har läckaget blivit tydligare. Peter Molyneux hoppas på en prequel, och under kvällen får vi förhoppningsvis veta om det blir så.

Vi ska emellertid lägga på minnet att inget spel (eller nya konsoler) i skrivande stund har bekräftats, men ingen rök utan eld – och här bolmar röken ut. Vi vet att man ska visa 14 förstapartstitlar, och det faktum att Xbox-showen är längre än någonsin (120 minuter) vittnar också om att Microsoft har mer än någonsin att säga. Hype? Hype.