När? 10 juni, 02:30 svensk tid
Var? Vår Youtube-kanal
Varför? Doom Eternal, Wolfenstein: Youngblood

Bethesda blandar och ger på E3. 2015 briljerade man med Doom, Fallout 4-datum, Fallout: Shelter-premiär (och släpp samma kväll!) och Dishonored 2-avslöjande.

Och i fjol? Tja, då fick vi Fallout 76.

Visserligen skakade man om spelvärlden genom att avslöja både The Elder Scrolls VI (äntligen!) och Starfield (Mass Effect-dödare!?), men i år har man redan bältat vår hype genom att bekräfta: nej, det blir inget The Elder Scrolls VI, inte heller ett pip från Starfield. Vad kan vi då förvänta oss?

Det enda vi med säkerhet vet är att det blir en djupdykning i Doom Eternal. Precis som Doom II gjorde för 25 år sedan kommer Eternal ta helvetet till jorden. Efter den köttiga rebooten och framför allt en shooterdel i Rage 2 som glänste har Id tjänat tillbaka en del av det förtroendekapital man slösade bort under ganska många år. Med andra ord: Doom Eternal känns som ett säkert E3-kort. Frågan är om releasen sker redan i höst?

På tal om Rage 2: releasen för det Id- och Avalanche-utvecklade spelet skedde nyligen och Bethesda kommer såklart vara måna om att behålla spelets momentum. Vi vet att åtminstone två stora dlc-paket är på gång; Rise of the Ghosts i augusti och en icke namngiven expansion senare i höst. Med stor sannolikhet får vi åtminstone en trailer av den tidigare.

Det finns stor potential för E3-skrällar under Bethesdas nattsudd. The Evil Within 2 har ett par år på nacken och Tango Gameworks har förmodligen inte legat på latsidan sedan dess. Arkane hjälper visserligen Machinegames med Wolfenstein: Youngblood men då både Dishonored 2 och Prey ligger några år bakåt i tiden skulle en teaser på studions nästa verk smaka bra. Dishonored ska dock lega på is, och Prey blev inte jättehaussat. Läge för nytt IP?

Wolfenstein är definitivt inget nytt IP (hej 1981) men Youngblood tar serien till platser där den aldrig varit förut. Det amerikanska "tänk om nazisterna vunnit?"-60-talet har blivit ett fiktivt 80-tal i Paris där vi får spela som B.J. Blazkowicz tvillingdöttrar, Jess och Soph. Trots att releasen sker redan i sommar har vi fått se överraskande lite från spelet. Ändring nu?

Sannolikt får vi också nyheter kring Fallout 76, Quake Champions och The Elder Scrolls Online (och Blades). Men då alltså både The Elder Scrolls VI och Starfield saknas lär Bethesda tvingas ta i med hårdhandskarna för att blidka spelarna. Då räcker det förstås inte med Fallout 76-dlc.