Efter att ha gjort nedslag i rollspel och actionspel från årets E3 har turen nu kommit till den kanske bredaste genren av alla: äventyren. Varje äventyr har ett första steg, så låt oss ta det nu.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild "2"

Switch
TBA
När Nintendo gör nya Zelda-äventyr görs det ofta utan större hänsyn till tidigare titlar, så när man bekräftade att en rak uppföljare till Breath of the Wild är på gång var det en skräll. Vi vet i princip ingenting, och Nintendo säger såklart ännu mindre. En populär teori är dock co-op.

The Legend of Zelda: Link's Awakening

Switch
20 september
På tal om Zelda: Zelda. Förutom BotW "2" har Nintendo en remake av 26 år gamla Game Boy-spelet Link's Awakening i görningen. Det släpps redan i september och under E3 fick vi veta att det byggs ut med ett nytt inslag, där vi får chansen att pussla ihop och äventyra i egna dungeons.

Gods & Monsters

Pc, Playstation 4, Xbox One, Switch, Stadia
25 februari 2020
På tal om Zelda: Gods & Monsters. Precis som allt annat under Ubishowen hade detaljer om detta sipprat ut, men det var ändå en frisk fläkt. Det är alltså Zelda-likt och tar avstamp i den grekiska mytologin. Passande nog görs det av Odyssey-teamet, som tycks ha hur mycket tid som helst.

Ori and the Will of the Wisps

Pc, Xbox One
11 februari 2020
Vi vet, Ori and the Will of the Wisps har varit på gång länge och väl, men under E3 fick vi till sist ett spikat datum: 11 februari nästa år. Redan i fjol spelade vi det och 2015 blev vi alldeles kära i det bedårande originalet, Ori and the Blind Forest. Den som väntar på något gott, etc.

Psychonauts 2

Pc, PS4, Xbox One
2020
Psychonauts 2 missade 2018 och nu står det klart att man även missar 2019. Nåväl, det faktum att Double Fine är Xbox Game Studios senaste nyförvärv kan förhoppningsvis ge Schafer och kompani nog med andrum – och mindre kritik för hur de hanterar crowdfunding-cash.

Dragon Quest Builders 2

PS4, Switch
12 juli
Originalet var mixen av Dragon Quest och Minecraft vi inte visste att vi ville, men som vi inte kan sluta spela. Uppföljaren släpps om bara några veckor och i den kan du flyga, utforska världen under vattenytan och dessutom bygga fantastiska fantasyverk tillsammans med tre glada vänner.

The Sinking City

Pc, PS4, Xbox One, Switch
27 juni (senare till Switch)
Call of Cthulhu brände oss i fjol, men kanske kan The Sinking City plåstra om Lovecraft-såren? Frogwares har hyggligt förtroende efter en rad Sherlock Holmes-äventyr. Releasen sker redan om en vecka, men under E3 överraskades vi av en Switch-version – som kommer senare.

Sky: Children of the Light

Ios, Android, pc, "konsoler"
11 juli (till Ios, senare till övriga format)
Med ett cv bestående av Flow, Flower och Journey finns det förstås förväntningar på Thatgamecompanys Sky. Här ska vi utforska ett himmelskt kungadöme tillsammans med andra. Efter Ios-releasen i juli ska Sky komma till fler format och fortsätta expandera med nya äventyr.

Animal Crossing: New Horizons

Switch
20 mars
Inför E3 hade vi bara sett en ganska intetsägande teaser, men nu vet vi vad New Horizons är: ett Animal Crossing där du kommer till en obebodd ö som du sedan kan dekorera av hjärtats lust och fylla med djuriska grannar. Crafting och co-op är också två potentiella gamechangers.

Blair Witch

Pc, Xbox One
30 augusti
Alla äventyr får dig inte att sova gott om natten. Blair Witch gör comeback i augusti och gör det som ett spel där du utforskar skogarna i Maryland i jakten på en försvunnen pojke. Trailern frestar (på) våra skräcknerver, men Bloopers Layers of Fear-spel har fått blandat mottagande.

Luigi's Mansion 3

Switch
2019
Förmodligen mindre läskig skräck (försök säga det till Luigi) är Luigi's Mansion 3. Den här gången går Mario, Peach och diverse Toads upp i rök och kraken Luigi tvingas utforska ett enormt hotell, men i sällskap med Gooigi. Kort sagt: co-op. Och visst behöver Luigi någon att hålla i handen?

Minecraft: Dungeons

Pc, Playstation 4, Xbox One, Switch
Q2 2020
Minecraft 2 förmodligen aldrig blir en grej är det ingen liten sak att Mojang gör ett nytt Minecraft. Dungeons är dock något helt annat: en grottkravlare för upp till fyra hugade kamrater utan crafting och byggande, med med slumpartade grottor att idka äventyr i.

Bubblare: Dragon Ball Z: Kakarot, No Straight Roads, Journey to the Savage Planet