Något i skymundan av actionspelen, äventyren och rollspelen hade strategigenren ett starkt E3. Här fanns det plats för säkra kort, men också en och annan överraskning som tog oss på sängen.

Empire of Sin

Pc, Playstation 4, Xbox One, Switch
Våren 2020
Du vet att det är nya tider när paret Romero gör strategispel med Paradox, och visar upp det under Nintendo Direct. Och spelet? Empire of Sin låter dig bygga upp ditt kriminella imperium i 20-talets Chicago. Vi har både E3-intryck och snack om spritstrategi med John Romero.

Fire Emblem: Three Houses

Switch
26 juli
Awakening, Fates och Shadows of Valentia i all ära, det känns onekligen speciellt att för första gången på drygt tio få ett Fire Emblem till en stationär (also: bärbar) konsol. Three Houses har tidigare gett oss Harry Potter-vibbar, och under E3 fick vi också gameplay en masse.

Evil Genius 2: World Domination

Pc
2020
Kultfavoriten Evil Genius från 2004 följs upp, och avtäcktes under E3 av Rebellion. Det hela går förstås ut på att i rollen som parodiskt ondskefull mogul bygga upp en intrikat bas, försvara den mot präktiga poliser, och bit för bit ta över världen. Calle och Emil tycker till.

Age of Wonders: Planetfall

Pc, Playstation 4, Xbox One
6 augusti
Efter en fantasytrilogi med alver, troll och sånt höjer Age of Wonders blicken över fantasyskogarna och siktar mot stjärnorna. Planetfall har varit på gång ett tag och släpps i augusti. I L.A. fick vi både ny trailer (nedan) och en närmre titt på "cyborg-zombie"-rasen (p.g.a. varför inte) The Assembly.

Age of Empires II Definitive Edition

Pc
2019
Att Age of Empires II Definitive Edition kommer till Xbox Game Pass (på pc) i år är goda nyheter. Såklart. "Men Age of Empires 4 då?" är dock tiotusenkronorsfrågan. Svaret är, enligt Phil Spencer, att Relic gör stora framsteg och att man kommer tala om det senare i år. Gamescom?

Phoenix Point

Pc, Xbox One
3 september
Förseningar och tidsexklusivitet hos Epic har frestat på Fig-finansiärernas tålamod men i september ska (väl?) X-com-skaparens tematiska uppföljare släppas. Förutom en sedvanlig E3-trailer fick vi också se ett se närmare tjugo minuter långt uppdrag som, förstås, ger Xcom-vibbar.

Starmancer

Pc
TBA
I Starmancer ska vi, i robusta polygoner, expandera och odla vår egen rymdkoloni. Ja, bokstavligen, då människorna ifråga föds i stora provrör. Ominux utvecklar och utgivaren Chucklefish har flera gånger om (Stardew Valley, Wargroove) visat prov på god smak.

Songs of Conquest

Pc
Sent 2020
Sedan Ubisoft tog över Heroes of Might and Magic har det gått från okej till värre till inget alls. Göteborgska Lavapotion presenterade Songs of Conquest under E3, och även om teasern inte på långa vägar stillade suget kan detta bli det Might & Magic vi aldrig får, men så väl förtjänar.

The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics

Pc, Playstation 4, Xbox One, Switch
2019
Det är ganska konstigt att Netflix gör en prequelserie till Jim Hensons The Dark Crystal (1982), men faktiskt än mer otippat är att serien får en taktisk spel-spinoff, The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics. Netflix har visserligen visat sig spelsugna, så detta kanske bara är början?

Desperados III

Pc, Playstation 4, Xbox One
2019
Under Gamescom i fjol blev det officiellt: Desperados gör comeback. Shadow Tactics-skaparna sitter bakom spakarna (känns tryggt), och även om releasen alltjämt ska ske i år ville THQ Nordic inte specificera det mer än så under E3. Nåväl, vi fick åtminstone en ny trailer.

Planet Zoo

Pc
5 november
Efter Planet Coaster är förtroendekapitalet berg-och-dal-bane-högt för Frontier och deras nya Planet Zoo. Djurparkssimulatorn avslöjades så sent som i april, och släpps redan i november. Och vi har svaret på den viktigaste frågan: ja, vi får bajsfysik. Förhoppningsvis blir den inte krystad.

Per Aspera

Pc
2020
Ett storydrivet strategispel där största huvudvärken handlar om hur du ska lyckas med terraformeringen av Mars. Per Aspera ska blanda basbyggande med sci-fi, och något oväntat blir även de mänskliga relationerna något du tvingas ta itu med. Houston, har vi ett problem?

Bubblare: Disgaea 4 Complete+, John Wick Hex, Stronghold: Warlords