Så var det dags igen – på hösten kommer det sportspel i drivor. EA Sports gör de flesta (och oftast bästa) och är helt ensam på hockeytronen sen 2010 då 2K Sports lade ner sin spelserie NHL2K. Så – den ständiga frågan – hur bra är NHL i år då?

Och ständigt behöver man jämföra med föregående år. Vad skiljer? Vad har de förbättrat? Vad har de kasserat? Men det kanske är en orättvis jämförelse – främst mot de egentliga konkurrenterna, som i sanningens namn faktiskt är andra sportspel. Särskilt Fifa-spelen.

"Det saknas rejäla resurser för att tävla med bamsejättarna Fifa eller Madden"

Jag satt för ett par veckor sen med en av NHL-producenterna, Clement Kwong, och snackade lite om vad de pysslat med de senaste 365 dagarna (ganska exakt) sen vi fick testa NHL 19. Jag hade med mig ett gäng frågor som det svenska NHL-communityt SWC med runt 4 000 medlemmar skickat med mig, och han kunde inte svara positivt på en enda fråga. Det var ”tyvärr” hit och ”budget” dit – det saknas rejäla resurser för att tävla med bamsejättarna Fifa eller Madden. Eller ens NBA-serien. De har inte ens möjligheter att skapa en mobilapp för spelet, och skyller på ”säkerhetsskäl”. Nja, den köper jag inte.

Nytt NHL-år, men den gamla spelmotorn består.

NHL 1920

Vi vet ju alla hur spel ser ut nuförtiden och vad utvecklarna tjänar pengar på – in game purchases. Köp inne i spelet. Det räcker inte med de 500-1 100 kronor du lägger på spelet längre (beroende på hur mycket paket du vill ha), för att hänga med behöver du ofta spendera mer än så. Jag pratar alltså om HUT – Hockey Ultimate Team.

"HUT är förmodligen kassakon som räddat NHL-serien"

HUT är förmodligen kassakon som räddat NHL-serien. EA ligger under miljonen köpta spel varje år, med tonvikten på Nordamerika, Sverige och Finland (och ett par andra hockeyländer), medan Fifa tuggar in över 20 miljoner upplagor – och är populärt över hela världen. Hade det inte varit för HUT hade vi inte haft ett så bra spel som vi har idag, det har förmodligen bidragit rejält till kassan hos EA jämfört med utvecklingskostnaden.

HUT – spelläget där du samlar ihop spelare i form av hockeykort och bygger ett lag – är också just där utvecklingstimmarna legat under de senaste åren. Fler legend-kort (i år finns Thomas Steen med!!!), snyggare grafik, lite extra fluff – och så köps det kortpaket så det står härliga till från spelsugna hockeyälskare.

Spelet då? Ja det är sig likt. Har du spelat NHL-serien de senaste åren kommer du känna igen dig. Ingen Frostbite-spelmotor i år heller, till spelarnas förtret, men det har jobbats en del på spelkänslan ändå med det man har. Hockeyn känns realistisk utan att vara tråkig, passningsspelet flyter på fint och tacklingarna sitter rejält om man får till timingen rätt. Det är högt tempo och intensitet och krävs rejält fokus och fingerfärdighet för att hänga med i matchen.

I övrigt har resurserna nästan bara lagts på att polera ytan. Jag känner inte direkt att jag spelar ett nytt spel jämfört med NHL 19 – förutom att mina spelare är sämre så här tidigt på säsongen. Lite mer verklighetstrogna målvakter (på gott och ont), nya skrikiga kommentatorer (som jag ändå stänger av) och en del ny grafisk design och fräscha effekter. Visst – det är coolt, men inte så revolutionerande.

Maskeringstaktiken för att slippa utvisning funkar bara om hela laget kör den. Och döljer tröjnumren.

Förutom HUT är det näst mest spelade spelläget World of CHEL (som är ett sorts internskämt på hur folk uttalar NHL i Nordamerika). Här får du skapa din egen spelare och lira dig fram i olika spellägen. EASHL är klart populärast, där du styr en spelare tillsammans med tre eller fem andra kamrater, snackar taktik i headset och spelar mot andra likasinnade. Det är så roligt att det till och med fixades ett SM i EASHL via NHLgamer.com, med lite drygt 20 deltagande klubbar (håll utkik efter Tottesson framöver, han kommer bli en framtida stjärnmålvakt!).

"Det har hämtats inspiration från Battle Royale"

Ones, Threes och Pro-Am är andra lägen i World of CHEL som man kan lira om man inte har några kompisar tillgängliga. I Ones kör du i en liten rink själv mot två andra spelare och en AI-målvakt och ska få ihop så många mål som möjligt. Threes är tre mot tre, och Pro-Am är ett offline-läge som mest känns som att det finns till för att du ska kunna tjäna ihop lite prylar du man kan bygga upp din spelare med. Det har hämtats inspiration från Battle Royale i och med de nya Elimination-varianterna, där du helt enkelt spelar tills du blir utslagen i kamp mot 81 andra spelare. Lite spännande, men Ones och Threes känns egentligen mest som tidsödar-lir medan man väntar på sina polare för att köra EASHL.

Ögonblicket då laget lärde sig att inte dela vattenflaskor i magsjuketider.

Är du ingen onlinespelare på grund av nostalgi eller dålig internetuppkoppling finns det två offline-lägen att lira också. Franchise låter dig driva ett lag som General Manager genom en hel karriär, eller så kan du spela Be a Pro där du istället är en spelare genom en hel karriär. Inte så nytänkande kanske, men spellägena är väldigt underhållande och genomtänkta om än inte på Football Manager-nivå i detaljrikedom.

"Inte mycket nytt på isen i år"

I övrigt är det som sagt detaljerna som gör förändringarna jämfört med NHL 19. Inte ens EA Sports själva vill skryta särskilt mycket med sin produkt, endast fem förändringar/förbättringar nämns på deras sajt inför släppet:

  • Förbättrad RPM Tech, som innebär bättre flyt i hockeyn och att superstjärnor får egna ”signaturskott” (förlåt, det går inte att översätta det bättre än så)

  • Snyggare animationer vid TV-sändningarna (dvs matcherna), inklusive störiga repriser som inte kan klickas bort (lär dock patchas senare)

  • Squad battles (offlineläge som enbart spelas för att vinna paket) införs i HUT, plus att det läggs in många nya legendspelare i form av ”ikoner” – nu över 400 stycken.

  • Tidigare nämnda Eliminator-läget i Ones och Threes i World of Chel

  • Kosmetiska tillägg (typ ansiktsmasker och liknande) till sin spelare i World of Chel.

Ja ni hör ju, inte mycket nytt på isen i år, inte ens enligt EA Sports själva. Men det är ett spel som håller fortfarande. Spelglädjen och hockeykänslan finns där, och onlinespellägena är riktigt roliga (särskilt sen de bytt till dedikerade servrar istället för P2P i HUT). Men ska man inte jämföra med tidigare NHL-spel utan med andra sportkonkurrenter ligger NHL-spelen ändå i lä. Det märks att det är en budget-variant av Fifa och Madden – hur mycket kosmetika man än smetar på. Men visst tusan är det fortfarande roligt att spela hockey – och det gör man bäst (och endast) i NHL 20.

Fotnot: PS4-versionen testad. Spelet släpps i dag, 13/9, till PS4 och Xbox One.

NHL 20
3
Bra
+
Skön spelkänsla
+
Realistisk hockey
+
Bra online-lir
-
Få nyheter annat än kosmetiskt
-
Ingen Frostbite i år heller
-
Skrikiga och upprepande kommentatorer
Det här betyder betygen på FZ