I samarbete med Bungie

Denna artikel produceras i samarbete med Bungie. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Sedan den 1 oktober finns Destiny 2 att ladda ned på Steam utan kostnad. Gratisversionen går under namnet New Light och bjuder på det mesta i innehållsväg ända fram till de två senaste expansionerna. Vi ska strax reda ut exakt vad startpaketet inkluderar.

Som ny (eller återkommande) spelare kan det vara mycket att hålla koll på när man dyker ned i ett onlinespel. Därför har vi på FZ tagit fram den här guiden just för er – en hjälpande hand den första biten på färden. "Oho, en hand i stormen", som Jan Johansen sjöng i mitten av 90-talet.

Vad innehåller New Light?

Låt oss bena ut vad en nykläckt spelare får tillgång till från start. Enkelt förklarat ingår allt innehåll från det första året av Destiny 2: basspelet, de två mindre expansionerna Warmind och Curse of Osiris, samt delar av Forsaken. Den senaste expansionen, Shadowkeep, ingår inte i gratis-versionen men går att köpa för 34,99 euro på Steam. Exakt vad paketet innehåller ser du här.

Klurigt för den oinsatta, förstås. Därför kommer här ett par tips på vad en ny spelare kan fokusera på, medan resten av pusselbitarna sakta men säkert faller på plats.

Du sköna nya värld!

Som ny rekryt startar du med en power level på 750 (din nivå), vilket är tillräckligt högt för att du ska kunna ge dig på allt tidigare innehåll. Upp till power level 900 kommer nästan alla rustningsdelar och vapen öka på den siffran, vilket innebär att du kan välja innehåll efter humör – uppgraderingarna kommer din väg oavsett källa.

När du skapat din karaktär leds du genom ett inledande uppdrag, varpå du transporteras till The Tower, spelets primära knytpunkt och en plats du kommer återvända till med jämna mellanrum. Från start ges du möjligheten att utforska en myriad olika aktiviteter i solsystemet, men vi rekommenderar att kika närmare på de äldre kampanjerna. Dessa hittar du hos npc:n Amanda Holiday som håller till i tornets östra del. Genom att prata med henne kan du ta emot föremål som automatisk ger dig uppdrag för att påbörja respektive äventyr.

Mycket av innehållet går att tackla på egen hand, men roligast blir det förstås tillsammans med andra.

Nya spelare kan med fördel ta sig an The Red War, originalkampanjen från 2017. Den kommer stegvis att lära dig spelets olika system, samtidigt som du introduceras till den övergripande handlingen och flera av karaktärerna man stöter på längre fram. Missa inte heller ett kort uppdrag på Nessus som heter Invitation from the Empreror. Det kommer ge dig kontext till vad sjutton som pågår i spelets första raid, Leviathan. (Som vi starkt rekommenderar att du spelar.)

Efter det kan du förslagsvis ta dig an någon av de två andra kampanjerna, där Warmind storymässigt står ut som den starkare av de två. Resan mot power level 900 går som sagt att slutföra på flera olika vis, så lägg tiden på det som känns intressant för dig. De mest effektiva sätten att bestycka sin väktare kan vänta till senare.

Utöver de tre kampanjerna finns det en uppsjö av andra PvE-aktiviteter för nya spelare att ägna sig åt, såsom patrulluppdrag i den öppna världen eller Strikes, som är större uppdrag designade för tre spelare. Valet finns också att strunta helt i den delen av spelet och ge sig på andra spelare i PvP. För att göra det hela mer överskådligt har vi sammanfattat de olika aktiviteterna och spellägena nedan.

Player versus Environment (PvE)

Vanguard strikes är fristående uppdrag för tre spelare som går att köa till från navigatormenyn. Matchmaking gör att du kan spela med vem som helst.

Nightfall strikes är som läget ovan, fast med betydligt tuffare motstånd. Här krävs ett färdigt fireteam om tre spelare då matchmaking är inaktiverat. Varje vecka dyker en ny Nightfall Strike upp, med en extra belöning för att klara den första gången.

Heroic story missions är dagliga uppdrag som låter dig spela genom gamla kampanjuppdrag med vassare motstånd. Dessa kan genomföras på egen hand eller i sällskap med andra.

Patrols är en typ av mindre uppdrag i de öppna zonerna, som ofta går ut på att utforska delar av kartan eller rensa ett område på fiender.

Public events är öppna gruppaktiviteter som dyker upp i världen med jämna mellanrum. Befinner du dig i närheten av ett sådant event får du en notis som visar var den äger rum.

Raids är det svåraste innehållet i spelet och testar både hjärta och hjärna. Innehållet är designat för 6 spelare och innehåller det mesta från skjutande, pusselinslag och plattformande.

Vilket spår du än väljer att ta, glöm inte bort att samla på dig bounties medan du besöker tornet – miniuppdrag som har en förmåga att lösa sig själva medan du utför andra sysslor. Du hittar dessa hos flera npc:er, så som Zavala och Gunsmith. Flera av dessa går att slutföra i den öppna världen, medan andra kräver att du tar en viss aktivitet i PvE eller PvP i mål. Bounties är en sorts plusmeny och fungerar som en stadig sidokälla till belöningar.

De tre klasserna i Destiny 2

Som i de flesta klassbaserade spel ligger en stor del av glädjen i att hitta en karaktär som passar ens spelstil. I Destiny 2 finns det tre olika att välja på, alla med sina unika styrkor och förmågor att ta sig an världen med.

Titan är något av en trimmad stridsvagn på två ben. Om du gillar att kunna ta lika mycket stryk som du delar ut är detta klassen för dig. De trivs bäst i mitten av striderna, rakt i fejjan på fienden. Brukar du dras åt tyngre klasser är Titan ett bra val.

Hunter är klassen för dig som föredrar snabbhet och ett kvickt avtryckarfinger. De är experter på att smälta enskilda fienders hälsa, både på avstånd och i närstrid. Tilltalas du av ninjor och gamla Western-rullar? Look no further.

Warlock är spelets tredje klass och skiner när det kommer till att kontrollera slagfältet. De kan ta sig an grupper av fiender med lätthet och hjälper även gruppen med hjälpsamma förmågor. Med subklassen Stormcaller blir du i princip Palpatine från Star Wars.

Välkommen till endgame!

När du väl tagit dig till power level 900 blir det betydligt svårare att stiga i nivå, då det är spelets nuvarande "soft cap", ett sorts tak för hur bra föremål du kan hitta på backen. Från och med nu kommer uppgraderingar bara att komma från så kallad "powerful gear". Lyckligtvis belönar en rad olika aktiviteter powerful gear. Håll utkik i navigatormenyn varje vecka efter en ny uppsättning utmaningar, alla med potentiella uppgraderingar som belöning.

Vid det här laget bör du fundera på att hitta en klan med likasinnade spelare att slå följe med. Utöver de sociala fördelarna kan det nämligen generera en garanterad källa till powerful gear. Beroende på hur flitiga du och dina medspelare är kan det finnas upp till fyra belöningar att hämta ut hos npc:n Hawthorne varje vecka, som även hon går att hitta i tornet.

Belöningarna går att hämta ut oavsett egen insats, men vill du bli en långvarig del av klanen föreslår vi att du drar ditt strå till stacken. De kollektiva målen uppmuntrar klaner att spela tillsammans, så se till att haka på de andra när tillfället ges. Du kommer få ut en god dos "learning by doing" genom att hänga med mer erfarna spelare, så missa inte den chansen.

Player versus Player (PvP)

Crucible är standardläget för flerspelarmatcher och bjuder på en rad olika spellägen. Här är power level normaliserad för alla spelare, vilket betyder att en gröngöling skjuter lika hårt som den mest ärrade veteranen.

Gambit är en mix av PvP och PvE, där två lag slåss på en karta med AI-styrda fiender. Genom att skjuta dessa samlar lagen på sig klot för att framkalla en slutboss. Laget som fäller sin boss först vinner, men portaler kan användas för att invadera andra sidan och sätta käppar i hjulet för motståndarna.

Iron Banner är ett PvP-event som dyker upp med jämna mellanrum. Till skillnad från de andra spellägena är spelarnas nivåer inte utjämnade, vilket innebär att nykomlingar kommer ha det svårt på slagfältet.

Kunskap är makt, Francis Bacon

En guide kan inte täcka allt som får Destiny 2 att ticka. Glöm därför inte bort att dra nytta av alla (andra) källor till information som finns att hitta på nätet. Undrar du över något finns det mesta att hitta blott en sökning bort. Vid det här laget finns det guider för ungefär allt du kan tänka dig, både när det kommer till PvE och PvP-aktiviteter. Var heller inte rädd att fråga andra spelare om hjälp, då de också varit gröngölingar en gång i tiden. Bara här på sajten har vi ett helt gäng luttrade veteraner redo att sprida sin kunskap vidare.

Fotnot: Tack till @unforg0tten och @Wardancer, som hjälpt till med material till den här guiden!