Ja må du leva uti hundrade år, men vilka år har hittills varit starkast?

Tiden går fort när man har roligt, och roligt är vad vi har haft med Playstation i 25 år. Vad som började som en cd-rom-expansion av SNES blev snabbt en Nintendo-utmanare, och det dröjde inte heller särskilt länge förrän Playstation var konsolen att slå. Få format har lyckats göra det.

PS2 är tidernas bästsäljande konsol medan originalet, trean och fyran "bara" har sålt i omkring 100 miljoner ex, eller strax därunder, vardera. Säljsiffrorna säger förstås inte hela sanningen, så till kvällens diskussion lyfter vi frågan: Vilken Playstation-generation har varit bäst?

Ingen konsol är ju bättre än spelen till den, så därför har vi plockat fram fem spel vardera till de olika generationernas Playstation-format. Kort sagt: det fanns en hel del att välja och vraka bland.

Några exempel på odödliga Playstation-klassiker

Playstation
Final Fantasy VII
Gran Turismo
Metal Gear Solid
Resident Evil
Tomb Raider

Playstation 2
Grand Theft Auto: Vice City
Kingdom Hearts
Ratchet & Clank
Shadow of the Colossus
Silent Hill 2

Playstation 3
Journey
The Last of Us
Little Big Planet
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Uncharted 2: Among Thieves

Playstation 4
Bloodborne
God of War
Horizon Zero Dawn
Spider-Man
Uncharted 4: A Thief's End

Skicka en rättelse
Om man ska se till hur varje konsol upplevdes för sin tid så är det en hård kamp mellan PS2 och PS3, men PS3:an hade betydligt fler exklusiva spel (som var bra), och vinner pga det. 05/12 Får nog lov att säga att ps2-eran var fantastisk. Så oerhört mycket bra spel så som san andreas,the getaway och flera andra. Körde the getaway för ett tag sedan,tog en genomspelning av båda. Står sig väl lite sisådär idag men vilka minnen! Säger som kis... 04/12 PSX var en PS2? 04/12 Torde väl vara PS3 med Dark Souls 1 & 2, Fallout 3 & New Vegas, Demon's Souls, Skyrim osv. 04/12 Playstation 1 <3 Att ha spelat Mega Drive, Super Nintendo och Gameboy för att sedan köpa en Playstation då det begav sig, var en brutal förändring grafiskt! Man kunde ju aldrig tänka sig sådan grafik utanför arkadhallarna, än mindre i sitt eget vardagsr... 04/12 Oh, sjukt svårt ändå. PS4 har nog den starkaste generationen, i min mening, med flera tunga spel i horisonten dessutom. Samtidigt är PS1 den konsol som jag har starkast och varmast minnen ifrån, med flera revolutionerande spel som lite satte grunden för... 04/12 Hadde aldrig ps1 & spelade inte jätte mycket på ps2 för att kontrollerna styrningen mm inte var utvecklade så bra. Ps3&4 har många för och nackdelar. Men om jag kunde så skulle jag alltid prioritera senaste versionen av playstation. 04/12 Psx var ju toppen... För sin tid. Men helt klart har många av dessa spel åldrats illa. Jag jämför det med NES och SNES. NES spelen var bra på sin tid, men om jag ska spela något retro nu så märks det hur illa NES åldrats i jämförelse. Jag hade inte ens... 04/12 PS1 utan tvekan. Var ganska fantastiskt att gå från SNES och Mega Drive till Playstation. Minns att jag spelade Ridge Racer hos en kompis och det kändes som att ha ett arkadspel hemma typ Sega Rally. Sen hade du MGS, Final Fantasy 7-9, Suikoden 2, Rayma... 04/12 Svårt att slå variationen under PS2-eran. Sämst är nog nuvarande generationen; Knappt några spel och de som kommer är fyllda till brädden med mikrotransaktioner, prenumerationstjänster och bortklippt innehåll som sakta läggs till som betal-dlc. 04/12