Berättelsen om spelåret 2020 börjar med kapitlet om spelvåren 2020. Den är en av de hypetätaste i mannaminne med Final Fantasy VII Remake, Doom Eternal, Half-Life: Alyx, Resident Evil 3, The Last of Us Part II och Cyberpunk 2077 – för att nämna några.

Andra halvlek av spelåret är i skrivande stund mer vag än den första. Men mindre rafflande? Knappast. Kapitlet om spelhösten 2020 är nämligen ett om nästa generations konsoler. Ännu är mycket höljt i dunkel kring releasespelen till Playstation 5 och Xbox Series X, men Halo Infinite, Senua's Saga: Hellblade II och Godfall är några aspiranter.

Och du kan känna dig trygg med att FZ tänker följa dig genom alla 366 dagar. Gott nytt spelår!

Age of Empires IV

Pc
Release: 2020?

Två år efter beskedet om att "Ja, det kommer!" fick vi en första gameplay-glimt av Age of Empires IV under X019. Mycket verkar sig likt i det kejserliga strategispelet, men nya teamet (gamla i gemet) Relic hintar om mer "mänskliga berättelser". Våra förhoppningar är däremot omänskliga.

Animal Crossing: New Horizons

Switch
Release: 20 mars

Trist nog missade Animal Crossing till Switch 2019, och allt är Tom Nooks fel. Nåväl, New Horizons verkar just utforska nya horisonter då vi tar oss an en öde ö där vi själva bygger fablernas värld. Crafting är en grej, liksom co-op med sju andra på samma ö. Grannsämja? Eller grannfejd?

Beyond a Steel Sky

Pc, Ios, "konsolerna"
Release: tidigt 2020

Efter mången Broken Sword är det dags för Revolution att följa upp peka och klicka-reliken Beneath a Steel Sky med Beyond a Steel Sky. Det finns ingen tvåa i titeln, och enligt genreikonen Charles Cecil är det medvetet då han vill att spelare ska ta sig an (nu i 3d-)spelet med fräscha ögon. Beyond är ett högprofilerat Apple Arcade-spel, men kommer även till pc och "konsolerna".

Bleeding Edge

Pc, Xbox One
Release: 24 mars

2018 blev Ninja Theory (Hellblade, DmC: Devil May Cry) en del av Xbox-familjen, men Cambridge-studions debut under Xbox-flagg är något annat. Bleeding Edge liknar inte något av studions tidigare, utan påminner snarare om Overwatch med färgstarka hjältar och hektiska 4 vs 4-matcher.

Bravely Default II

Switch
Release: 2020

Nintendo stretade emot ett tag men inte ens de kunde till sist blunda för det faktum att 3DS:en är död. Länge leve Switch! Bravely Default-spelen var rysligt mysiga jrpg:s med ett vanebildande jobbsystem, och inget talar emot att Bravely Default II till Switch blir mer av samma goda.

Chivalry 2

Pc
Release: 2020

Hackande och slashande är kutym i Chivalry, men när Torn Banner avslöjade Chivalry II under E3 blev de själva (verbalt) hackade och slashade. Varför? Epic-exklusivitet, that's why. Den vassa tvåan släpps ett år senare till Steam m.fl. och tar oss till medeltida slagfält med upp till 64 spelare.

Crusader Kings III

Pc
Release: 2020

Europa Universalis och Hearts of Iron får ursäkta. Mer än något är Paradox synonyma med Crusader Kings; i synnerhet Crusader Kings II. 2020 är året då det ska följas upp. Återigen sätts våra våta härskarfantasier i centrum med intriger, erövringar och familjefejder med en medeltida fond. Paradox kallar det ett "självsäkert steg" in i en ny generation för grand strategy-genren.

Cyberpunk 2077

Pc, Playstation 4, Xbox One, Stadia
Release: 16 april

Det har sagts förut och vi säger det en gång till: spelvåren 2020 är fullständigt vansinnig. Galnast förväntningar har vi på Cyberpunk 2077, vilket är en sits CD Projekt Red själva satt sig i tack vare ett visst The Witcher 3. Med sitt nästa verk byter de tredje- mot förstaperson och svart fantasy mot cynisk cyberpunk. Allt annat än ett av tidernas rollspel vore en besvikelse.

Dark Alliance

Pc, "konsol"
Release: hösten 2020

Drömmarna har varit stora, men förhoppningarna kanske inte så värst höga på att en dag få återse både Icewind Dale och Baldur's Gate: Dark Alliance. Nu får vi två i ett. Dark Alliance är del tre som tar oss till Icewind Dale-regionen. Glöm inte yxa, co-op-kompisar och oömma kläder.

Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise

Switch
Release: 2020

Föregångaren från 2010 är älskad – och hatad. Blir Deadly Premonition 2 mindre polariserande? Med tanke på att genialiskt galna Swery återigen regisserar är vi... tveksamma. A Blessing in Disguise handlar om FBI-agenterna York och Davis, i en thriller som växlar mellan då- och nutid.