Nu har vi levt med det i flera år - hur tycker du att det fungerar?

Early Access tog fart ordentligt någon gång i samband med att crowdfunding blev en stor grej. På pappret lät det ädelt, att låta personer som varit med och finansierat ett spel vara en del av produktutvecklingen innan version 1.0 skeppas till den stora massan. Det dröjde dock inte länge innan baksidorna började synas, med titlar som aldrig lämnade sitt ofärdiga stadie och att det snarare användes som ursäkt för att släppa buggiga spel.

Diskussionen blossade upp igen efter att Wolcen gjorde en halvdann transformation från Early Access till skarp produkt och att Larian tänkt använda det för att testa alla system i Baldur´s Gate 3. Så egentligen består denna diskussion av flera frågeställningar, där vi punktar ner ett urval nedan.

  • Är Early Access bra för oss konsumenter?

  • Är greppet mer användbart för vissa genrer och i så fall vilka

  • Vilka genrer passar det absolut inte för

Skicka en rättelse
Samma fenomen som Kickstarter, ge bara pengar som support till utvecklare som du gillar även om spelet skulle floppa. När jag köpt early-access spel har det oftast slutat med att det lanserades som free-to-play till slut. Man kan inte se det som att man... 02/03 Jag var tvungen att registrera mig för att skriva denna kommentar. Jag undviker early-access till största möjliga mån. Jag tycker det är fullkomligt idiotiskt att jag ska betala för att testa någons programvara och/eller spel. Ofta brukar det vara tvärt... 02/03 gillar det, i form av att man blir lite som en speltestare på sin egen, valfria bekostnad. vill man inte så kan man ju bara vänta på release. men i det stora hela tycker jag det är lyckat, både för utvecklarna och oss spelare med myror i brallan => 02/03 Jag har aldrig spelat ett spel i early access i hela mitt liv. Betatestat ett par titlar back in The day bara. Jag tycker early access är i grunden bra. Varför? För att folk kan spela och ge input till tillverkaren på ett sätt som jag inbillar mig en... 01/03 Förstört spelutveckling helt och hållet. Valve och Steam har förstört hela branschen med deras skit. Ingen vill ha färdiga och utvecklade spel längre, utvecklarna, publishers etc, för dom vet att dom kommer tjäna mer pengar på att släppa ett skitigt,... 01/03 Utan early-access hade Subnautica ett av mina favoritspel någonsin A: aldrig blivit vad det är idag och B: inte ens släppts alls. https://www.youtube.com/watch?v=fkjY_R7zQsM Så det finns use-cases där Early Access fungerar skit bra, och när det inte fun... 01/03 Är inte mer eller mindre alla spel early access numera? Dvs buggiga/halvfärdiga spel som patchas senare i bästa fall? 01/03 Gillar verkligen inte early access, rör inte sådana spel förrän det faktiskt släpps och tyvärr är det ju inte säkert att det är i bra skick då heller (Wolcen). 01/03 jag gillar det inte, vi får betala in oss för beta testa spel oftast, och vi vet inte när det äns är beräknat att komma ut eller om det ens kommer att släppas release överhuvudtaget. Plus jag ser det som att utvecklare använder det som en ursäkt för att... 01/03 early access är skräp, du betalar för att spela ett trasigt spel som inte garanteras att det kommer ut. Det enda jag tycker är passande i någon form är alpha eller beta test till ett fåtal människor. något jag saknar är demo versioner som man borde kunn... 01/03