Om drygt två veckor släpps Resident Evil 3, en remake av just Resident Evil 3: Nemesis från 2000. Capcoms zombieserie har klivit in i en ny guldålder på senare år, med stora framgångar för både Resident Evil 7 (2017) och Resident Evil 2 (ännu en remake, alltså) så sent som i fjol.

Välbehövligt med tanke på att både femman och sexan ses som några av seriens svarta får.

Fast hur ligger det egentligen till med topparna och dalarna för Resident Evil under seriens kvartssekel i spelarnas tjänst? Låt oss ta reda på det genom att rösta fram seriens formkurva i samma anda som vi röstat fram kurvorna för exempelvis Bioware, Far Cry och Wolfenstein.

Ni röstar efter FZ-skalan där "5" är lika med en odödlig klassiker och "1" något dåligt.

Resident Evil resulterat i oräkneliga spinoffs har jag valt att begränsa utbudet något. Seriens huvuddelar är förstås med, liksom rejäla remakes (Resident Evil: Director's Cut göra sig icke besvär). Sidospår som story- och gameplay-mässigt smälter samman med serien (Revelations) är med, medan Outbreak, Umbrella Chronicles och Umbrella Corps får maka på sig den här gången.

Man kan givetvis göra avvägningar både si eller så, men så här valde jag att göra. Omröstningarna är för spänningens skull dold, men resultatet kommer lagom till remaketreans release.