Blott tio dagar återstår innan du äntligen får spela Final Fantasy VII Remake, om du inte får ditt spel ännu tidigare, det vill säga. Inför (re)releasen av tidernas kanske mest efterfrågade remake är det dags att reda ut en gång för alla: vilket Final Fantasy är egentligen det bästa?

Det är en känslig fråga som debatterats i evigheter. "Självklart Final Fantasy VII", säger någon, medan en annan håller sexan som det bästa, det sista (?) pixelperfekta rollspelet i serien. Eller är rentav Final Fantasy IX seriens topp? Det som blev en återgång till allt det som serien stod för under NES- och SNES-erorna; kristaller, svarta magiker och prinsessor.

Genom att rösta fram formkurvan (som vi nyss gjorde för Resident Evil) för den 33 år gamla rollspelsserien kan vi åtminstone slå fast FZ-läsarnas toppar – och dalar. För vi ska också komma ihåg att Final Fantasy-serien också har sina svarta får. Final Fantasy VIII hade den otacksamma uppgiften att följa efter sjuan, och fick en del kritik. Det fick även Final Fantasy XIII, främst för sitt linjära upplägg. Men frågan är om inte Final Fantasy XIV fått hårdast mottagande av alla? Det vill säga, innan den buggiga, fula ankungen växte upp till en praktfull mmo-svan.

Jo, de två onlinespelen tillhör den numrerade serien, vilket är den vi kommer rikta in oss på idag. Serien innehåller också raka fortsättningar så som Final Fantasy X-2 och Lightning Returns, men för tydlighetens skull håller vi oss till de femton delarna som utgör huvudserien.

Som vanligt: Ni röstar efter FZ-skalan där "5" är lika med mästerligt och "1" något dåligt.