I den första delen av vår nybörjarguide till spelstreaming gick vi igenom grunderna för att streama spel, med bland annat tjänster, inställningar och tillvägagångssätt. Nu tar vi det ett steg längre med detaljerna som höjer produktionsvärdet - hur du använder en green screen och blir bättre på att bildproducera live.

Vi kan först och främst poängtera att det viktigaste med ditt streamande är att du har kul och vill du få publiken att växa är frekvensen bland det absolut viktigaste. Dock skadar det ju inte att det samtidigt ser proffsigt ut.

Du kan också applicera de flesta av tipsen i såväl denna guide som den föregående när det gäller att skapa spelklipp (Let’s Plays, recensioner osv) men då tillkommer också videoredigering som kräver en guide i sig.

Green Screen som inte behöver vara grön

För bara tio år sedan var green screen något som nästan bara Hollywood-produktioner och Youtube-kändisar med miljontals följare använde men idag är det betydligt vanligare. Vi har det senaste halvåret fått låna en från Elgato som har fördelen att vara av rollup-modell, som gör det enkelt att dra upp den inför sändningar men också smidig att packa ihop när den inte behövs, men faktum är att du klarar dig långt med en stor bit grönt tyg.

Grönt tyg går lika bra, som detta för några hundra på Komplett.se

Och trots att green screen har blivit standardnamnet för tekniken så är det inget särskilt med färgen i sig, förutom att det illgröna har en bra kontrast mot hud och kläder. För det är så programvaror kan särskilja dig från bakgrunden; genom att ange vilken färg som ska filtreras bort. Ett chockrosa gammalt lakan kan alltså fungera lika bra. Huvudsaken är att färgen är så homogen som möjligt, så bort med alla veck som skapar skuggor eller ojämnheter. Har du en väldigt stark lampa på ditt ansikte kan du också behöva extra belysning på “grönskärmen” för att eliminera eventuella skuggor från dig.

Greenscreen i rollup-format, enkel att packa upp och packa ner

Idag är programmen så pass avancerade att du ofta kan få bort en del skavanker genom att justera kontrastvärden och liknande så små nyansskillnader går att hantera. Och medan det brukar finnas förinställningar för grön, blå och magenta går det oftast att ange en egen färg i hextal, eller plocka den direkt från källan.

I OBS (och Streamlabs) hittar du funktionen genom att högerklicka på källan du vill applicera det på (oftast Video Capture Device, en webcam) och välja “Filters”. I rutan för “Effect Filters” trycker du på plustecknet, väljer “Chroma Key”, sätter ett valfritt namn (“Hulken”!) och trycker på OK. Först och främst ska du välja vilken färg din “green screen” har. Beroende på hur ljuset ser ut vid din dator och kvalitén på din webcamera finns det dock en poäng i att välja “custom” istället för de tre redan definierade färgerna. Som du kan se i min exempelbild ser rollupen från Elgato långt ifrån så illgrön ut som den gör under perfekta ljusförhållanden och med en bättre kamera. Detta fångades i dagsljus med en integrerad laptop-webcam.

Som du ser är den illgröna färgen inte så illgrön, trots dagljus. Eller särskilt jämn.

Jag skulle därför rekommendera att du tar en skärmdump när din kamera är igång, går in på en sajt såsom denna, laddar upp din bild och får fram det specifika hexvärdet. Detta kan du sedan fylla i och som du ser är den gröna som fångas i min webcam betydligt mörkare än standardfärgen. Har du ett bildprogram i stil med Photoshop kan du också få fram färgens hextal där.

Det finns sällan någon universell lösning utan du måste pröva dig fram

När du har angett färgen är det bara att börja dra i reglagen. Det översta, “Similarity”, är det som har absolut störst effekt. Dra det både så långt till vänster och höger som möjligt för att se hur det påverkar bilden. Du vill hitta balansen där bara du syns. Om det är svårt att hitta en bra utskärning kan du börja laborera med de andra reglagen. Det finns sällan någon universell lösning utan du måste pröva dig fram.

Se lite glad ut, Chroma Key-inställningarna börjar ju lika något!

När du hittat en bra kompromiss mellan kontrast på dig och transparent bakgrund kan du positionera webcam-lagret efter tycke och smak men de flesta brukar ha ansiktet någonstans i nederkant av bilden.

Stream Deck och andra genvägar

När du streamar vill du ha så få distraktioner som möjligt så att du kan fokusera på spelet och chatten. Att behöva tabba ut till din streamingprogramvara, eller börja fippla med en sekundär dator, blir sällan bra om du inte har multitaskingtalang som en bläckfisk. Därför är det inte så konstigt att en så enkel grej som Stream Deck blivit de facto-standard hos de allra flesta streamers.

Kontrollera funktioner i OBS och andra streamingmjukvaror med Stream Deck

Enkelt beskrivet är det en liten LCD-skärm med transparenta knappar ovanför, vilka du kan använda för att styra andra program. De finns i storlekarna 6, 15 samt 32 knappar där mellanmodellen var den första som dök upp och också är den allra vanligaste.

Du skapar helt enkelt genvägar till andra mjukvarors funktioner, såsom att stoppa och starta en stream, stänga av ljudkällor eller växla mellan scener i OBS. Du kan knyta sådant till genvägar på ett vanligt tangentbord men genom Stream Decks skärm kan du dessutom ange egna ikoner så att du snabbt får en grafisk överblick.

Skapa egna ikoner till Stream Deck eller använd snygga färdiga paket

I en vanlig sändning av Fragzone-Fredag har vi följande knappar på vår Stream Deck:

  • Starta och stoppa stream

  • Scen i OBS med snurrande logotyp

  • … Kamera 1

  • … Kamera 2

  • … Intro

  • .... “Skojintro”

  • … Outro

  • … Eventuella spelklipp

  • Stänga av mikrofonerna

På så sätt kan jag bildproducera FF med några enkla knapptryckningar, direkt i livesändningen.

Förutom OBS har mjukvaran för Stream Deck stöd för bland annat Xplit, Streamlabs, olika systemfunktioner samt Twitch-kommandon. Du kan dessutom göra makron av flera olika actions, med olika lång fördröjning, för att till exempel gå över automatiskt till en huvudscen efter ett intro.

Streamlabs Deck till din telefon börjar bli ett bra, gratis alternativ till Stream Deck

"Snart byter du scen lika snabbt som de allra bästa e-sportssändningarna"

Stream Deck har varit hyfsat ensamma i den här produktkategorin i ett par år nu men det börjar långsamt komma alternativ. Vill du till exempel inte betala cirka 1 000 kr för den allra minsta varianten (som du snabbt lär växa ur) kan du använda deras app - den har dock en prenumerationskostnad. Även Streamlabs OBS har en liknande “Deck”-funktion i sin app som inte kostar något. I den kan du också hålla koll på andra funktioner i Stream Labs, såsom enad chat från flera olika streamingplattformar, så den kan användas till en rad saker. Vill du komma riktigt billigt undan kan en gammal extern numpad göra jobbet. Ställ in genvägarna i OBS, klistra på små egna ikoner och börja träna muskelminnet. Snart byter du scen lika snabbt som de allra bästa e-sportssändningarna.

Om du har läst vår nybörjarguide och denna andra del borde du nu ha ett hyfsat hum om hur du kommer igång med streaming. Det finns ett par ytterligare områden att beröra, såsom ljud, ljussättning och liknande men detta är en stabil grund att stå på. Tveka heller inte att ställa frågor i kommentarsfältet. Jag har streamat allt från små kontorsstreams, till uppesittarkvällar och fysiska event så var inte blyg.