Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Razer som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Razer är i dag ett välkänt varumärke bland spelare och den trehövdade ormen pryder allt från spelmöss, tangentbord, ljudprodukter och på senare år spellaptops. I och med Razer Blade Stealth 13 tar de steget till att utveckla världens första ultrabook byggd med gaming i fokus.

Det ska sägas att jag inte är någon flitig användare av laptops överlag. Jag har trivts bra med min stationära dator och den möjlighet det ger att byta ut komponenter samt åtnjuta en hög grafisk kvalité i spel. Det har känts begränsande att använda en bärbar dator och inte sällan har både ljudnivån och temperaturen gjort att upplevelsen inte varit alltför uppskattad hos mig.

Det svårslagna är dock bärbarheten och möjligheten att spela eller jobba var jag vill. En ultrabook är dessutom en laptop som inte väger lika mycket som standardlösningarna men samtidigt försakas inte batteritid eller prestanda. Det ska bli intressant att se vad en ultrabook kan leverera.

Den modell jag testar är en Razer Blade Stealth 13 med en skärm som går i 120 hz.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Erik Öhrner

  • Användarnamn: @Mutumba

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Stockholm

  • Specialitet: Spel, sport och film

Det började med en svart låda från Japan som det spelades mycket på och framförallt var det den blåe igelkotten Sonic som fascinerade mest. Genom åren har Erik spelat på de allra flesta konsolerna och i tonåren hittade han även till PC-spelens underbara värld.

Till favoritspelet räknas Final Fantasy VIII (Ja, inte VII!), då det var det första RPG-spelet som Erik spelade och klarade av. I övrigt gillar han sportspel och actionäventyr.

På FZ registrerade han sig redan 2013, men det dröjde några år innan aktiviteten i forumet tog fart på allvar. Som många andra har Erik en gedigen backlog av spel och vänligt nog delar han även med sig av sina tankar och erfarenheter i medlemsrecensioner.

Första intryck

Min testprodukt levereras i en snyggt förpackad låda. Det är enkelt att hitta allt och det märks att fokus har varit på en produkt som andas premium-känsla. Det är en läcker designad ultrabook där ytan är väldigt slät och behaglig. Med sina 1,4 kg är det en väldigt lätt produkt att ha och göra med, vilket annars kan vara ett problem när det kommer till laptops med spelfokus. Ett minus som uppenbarar sig ganska snabbt är att den matta ytan enkelt ger upphov till fettfläckar vilket inte är alltför kul.

Användarvänlighet

Tangentbordet är lågt och har en trevlig design. Det fungerar helt okej att använda även om det kan vara enkelt att glida lite grann på tangenterna. Touchpaden känns väldigt bekväm och är lagom stor även om min ovana med att använda bärbara datorer gör att det ibland blir små missar när jag vill klicka på något.

Vad gäller anslutningar finns det ett 3,5 mm-uttag samt två USB Type-C och Type-A-uttag på vardera sida. Det ger en viss flexibilitet till vilken sida du kan ansluta batteriladdaren, vilket är uppskattat. Noterbart är att USB Type-C-portarna stöder Thunderbolt 4 vilket är den senaste versionen av Intels höghastighetsöverföringsteknik. Det saknas dock ett ethernet-uttag vilket gör att det enbart är Wifi som gäller så det kan bli en lång väntan för att ladda hem spel. I mitt test var ett av spelen närmare hundra gigabyte vilket tog många timmar.

"Lyckligtvis koncentreras värmen mestadels till maskinens bakre sida"

Det är en kompakt maskin som inte tar upp alltför mycket plats varken på skrivbordet eller i väskan och trots sin nätta storlek uppstår det inte alltför mycket ljud när jag testar spelen. Det sitter två stycken fläktar på undersidan och dessa blåser således ut luften rakt nedåt, vilket gör att värmen som genereras inte berör mig lika mycket då den styrs bort från händerna. Det betyder inte att maskinen inte blir varm, det blir den rejält efter ett tag. Lyckligtvis koncentreras värmen mestadels till maskinens bakre sida, det vill säga där skärmen sitter och den sprider värmen hyfsat väl längs kanterna.

I normalläge upplever jag att batteriet håller ett bra tag. Skillnad blir det givetvis i spelsammanhang och där är det möjligen två timmar cirka, även om jag mestadels spelade med laddningskabeln inkopplad.

Lagringsutrymmet är 512 gigabyte men det är bara 459 gigabyte som är tillgängligt att använda från start. Det kan upplevas som ett ganska litet utrymme, när jag hade installerat mina tre testspel återstod 205 gigabyte vilket inte är alltför mycket.

Razer Blade Stealth 13

Processor

Intel Core i7-1065G7 Quad-Core Processor Max-Q

OS

Windows 10 Home

Grafikkort

GTX 1650 Ti 4 GB

Internminne

16 GB DDR4

Skärm

13,3 tum, 1920 x 1080 pixlar, 120 Hz, IPS

Lagring

512 GB SSD

Wifi

Intel Wireless-AX 201

Anslutningar

1 x 3.5mm uttag

2 x USB 3.1 Gen 1 (USB Type-A)

2 x Thunderbolt 4 (USB Type-C) + Power

Ljud

4 x högtalare

THX ljud

4 x mikrofoner

Batteri

53.1 WHr, 100W USB Type-C strömadapter

Vikt

1,41 kg

Storlek

15,3 mm x 210 mm x 304,6 mm

Tangentbord

RGB förstärkt med Razer Chroma (mjukvara)

Övrigt

Microsoft Precision Glass Touchpad

Windows Hello Built in IR HD webcam (1MP / 720p)

Mjukvara

Den mjukvara som Razer använder sig av heter Razer Synapse och det är deras egna trollerilåda där du har möjlighet att skräddarsy din produkt på det sätt som önskas. Den hjälper till att uppdatera drivrutiner, gör det möjligt att synka dina Razer-enheter samt sätta färg på tillvaron med alla möjliga RGB-kombinationer. Det går även att använda olika batterilägen för att spara batterikraft eller förstärka prestanda.

Det är helt enkelt mycket alternativ för den som uppskattar att grotta ned sig i detaljer som berör användandet. Personligen tycker jag dock att det blir aningen rörigt och det är mestadels olika ljussättningar till tangentbordet som är roliga att testa och se vad resultatet blir.

Speltester

Jag valde att testa: Forza Motorsport 7, Metro Exodus och Overwatch.

Först ut är Forza Motorsport 7 som släpptes 2017. Det är ett racingsportspel som trots att det är några år gammalt är väldigt snyggt. I och med att det är ett sportspel med högt tempo är det även viktigt att ha ett bra flyt.

Det saknades ett benchmark-verktyg men det var möjligt att själva sätta inställningar och sedan köra en 30 sekunders lopp på en regnig tävlingsbana. Utifrån det valde jag inställningarna: low, medium/recommended samt ultra.

Inställningar

Forza Motorsport 7

Low

60-70 fps

Medium/recommended

50 fps

Ultra

40 fps

Med tanke på att det saknades förinställda benchmark-inställningar satte jag parametrarna själv efter eget tycke. I det som jag benämner som low valde jag att ha det mesta av inställningarna på det lägsta alternativet och här var det möjligt att komma över 60 fps-gränsen vilket var glädjande. När jag testade spelet utanför benchmark-slingan använde jag däremot det som spelet kallar för dynamic där spelets inställningar anpassas utifrån den maskin du spelar på. Jag gissar att det är en mix av det jag väljer att kalla som low- samt mediuminställningar. I det läget hamnar även framerate på liknande nivå som low i benchmark-slingan. I vissa av mellanskevenserna laggar spelet till men i bilkörandet upplevde jag inga större problem.

Spelet får svårare att nå 60 i ultra och det är inte möjligt att komma ens i närheten av 120 fpssom skulle matcha de 120 hz som skärmen har.

Metro: Exodus är en förstapersonsskjutare i actiongenren. I och med att spelet har ett officiellt benchmark-verktyg använde jag det för att testa spelet.

Även i det här spelet är det low som krävs för att få spelet att flyta på runt 60 fps. Extreme var mest av akademiskt intresse och här blir det snarare tal om bildspel än något annat. I övrigt ser spelet väldigt fint ut på skärmen men om 60 fps är önskvärt behöver inställningarna ligga väldigt lågt och inte ens då är det givet att det uppnås.

Benchmark-Extreme

Benchmark-Normal

Benchmark-Low

Inställningar

Metro Exodus

Low

57

Normal

37

Extreme

11

Det tredje spelet är Overwatch som dessvärre inte har något benchmark-verktyg överhuvudtaget vilket gjorde att jag satte parametrarna på egen hand och körde sedan dessa i spelets träningsområde samt litegrann i matchsituationer.

Föga förvånande är det i det här spelet som det är möjligt att nå högst framerate. Det är inte särdeles konstigt då Blizzards shooter är ett populärt e-sportspel och där är det snarare höga framerates som efterfrågas framför krävande grafik. Det var först när jag ställde in epic, som är spelets maximala grafikinställning, som det blev aningen mer tungt att driva, trots det går det ändå att ligga över 60 fps vilket får ses som smärtgränsen när det kommer till den här typen av spel på PC.

Inställningar

Overwatch

Low

120

Medium

120

Epic

60-70

Spelsammanfattning

Det är såklart ett mindre urval med tre spel men de representerar olika genrer och vilken förväntan det går att ha på dessa när det spelas på en bärbar maskin. Det spel som klarade sig bäst är Overwatch vilket inte förvånade då det är ett e-sportfokuserat spel.

Jag skulle inte vilja påstå att upplevelsen med de andra två titlarna var mycket sämre utan de går utmärkt att spela och ha trevliga stunder med men det är lite tråkigt att det inte gick att få till åtminstone 60 stabila fps på annat än de lägsta grafiska inställningarna och även där är det tyvärr inte stabilt utan frameraten kan svänga upp och ned beroende på situation.

Sammanfattning

Det är ingen tvekan om att Razer har tillverkat en välfungerande spelmaskin som dessutom inte behöver väga alltför mycket. Skärmen som är av IPS-teknik är vacker och trevlig att titta på och 120 hz ger ett bra flyt. Dessvärre är det inte alltid att frameraten hänger med om den grafiska inställningen sätts högre än det lägsta.

Undantaget är i e-sportsaktiga spel som Overwatch där fokus snarare är på snabbhet och inte grafisk extravagans. I den typen av spel där kraven på snygg grafik inte är lika prioriterat är Razers maskin utmärkt. Det är heller kanske inte helt rättvist att jämföra en ultrabook med en traditionell spellaptop som i regel är tyngre och mer högljudd.

Sammanfattningsvis är Razer Blade Stealth 13 ett första steg mot spelande som är enkelt att med sig, inte behöver låta som ett jetplan och har en estetiskt tilltalande design. Nu behöver bara kraften under huven gå upp något snäpp för att en ultrabookska vara det naturliga valet för bärbart spelande.

Priset ligger på 1999 Euro (cirka 20 400 SEK) via Razers egna sida. De svenska butikernas pris ligger några hundralappar över detta pris vid skrivande stund.

+ Trevlig design
+ IPS skärmen
+ Imponerande prestanda på liten yta
+ Relativt tystlåten
+ Enkel att ta med sig

- Svårt att nå 60 fps i högre inställningar
- Inget för den kräsne spelaren
- Relativt dyr