Plats 10 - Death Stranding

Som sagt, följer du med på Kojimas eskapader blir upplevelsen ofta fantastisk och för oss var det självklart att denna udda pärla skulle kvalificera sig till en topp 10-placering. Om du inte redan gjort det, läs Gustavs spoilerfria recension för att förstå mer.

Communityts val - Dark Souls 3

From Software fortsätter att skörda skalper och fem år gamla Dark Souls 3 är enligt er i communityt det tionde bästa spelet denna generation. Det finns många självplågare där ute. Den stora frågan är om detta blir det sista Souls-spelet? Härnäst väntar det ständigt gäckande Elden Ring och det återstår att se vad studion planerar efter det.




Plats 9 - Xcom 2

Vem anade att alien-invasionen skulle bli så skoningslös? Varje strid är en dans på slak lina med helvetets eldar under, varje förlorad soldat ett hugg i bröstet och varje drag du gör sätter mänskligheten på spel. Och varje framgång är bara en kort andningspaus, för strax blir det ännu jävligare. Få spel väckte samma känslor som Xcom 2 den här generationen.

Communityts val - Divinity: Original Sin 2

Med Divinity: Original Sin 2 visade Larian Studios att de bär de isometriska rollspelen framåt med bravur. Och inte bara för den som vill mysa ner sig sig i sitt eget äventyr utan också för den som gärna tar med vänner. Ribban är högt lagd inför Baldur's Gate 3.




Plats 8 - Uncharted 4: A Thief's End

Nathan Drakes avsked till serien som kommit att bli synonym med Playstation är så nära en interaktiv Indiana Jones-upplevese man kan komma. Det är dessutom ett prov på att Naughty Dog kan leverera en engagerande berättelse utan all svärta i The Last of Us-spelen.

Communityts val - Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima tar Assassin's Creed-konceptet och förpackar det i ett toksnyggt Japan, nyligen invaderat av hänsynslösa mongoler och det är många som hyllar det som den bästa upplevelsen år 2020. Vilket inte säger lite med tanke på vilket år det varit.




Plats 7 - Alien Isolation

Den här listan innehåller ett par intressanta studiovändningar men den allra skarpaste svängen står nog ändå strategimästarna Creative Assembly för. Och vilken vändning Alien Isolation är! Medan tidigare Alien-spel serverat frenetisk action mot horder av xenomorphs porträtterade Isolation den totala skräcken när det perfekta rovdjuret fått vittring på dig.

Communityts val - Uncharted 4: A Thief's End

Nathan Drake imponerar även på er läsare och lyckades till och med klättra ännu högre med en sjundeplats. Gravplundring är ett måste om du äger ett Playstation 4 eller 5, helt enkelt.




Plats 6 - The Last of Us: Part 2

Att uppföljaren till The Last of Us, som släpptes i slutet av Playstation 3-generationen, skulle bli en gripande upplevelse stod klart redan vid den första trailern. Med detta spel visade Naughty Dog varför de är bland de bästa i branschen på berättande.

Communityts val - The Last of Us: Part 2

Att ni läsare också hyllar The Last of Us: Part 2 och sätter det på samma plats som redaktionen visar ändå att kontroverserna kring spelet överskuggas av kvalitén på upplevelsen. Grattis Naughty Dog, en dubbel på sjätte plats!




Plats 5 - Inside

Redan med Limbo visade danska Playground Studios att man kan göra mer med sidoscrollande plattformsuppleveser än att rädda prinsessor. Och Inside är ett spel du inte får missa. Med tanke på att det tog dem sex år att skapa denna dystopiska värld får vi nog hålla oss till tåls ett tag till för nästa titel. Så länge kan du kan du lira om Inside, det är utan tvekan värt det.

Communityts val - Bloodborne

Sa vi att From Software var poppis bland er läsare? De är utan tvekan den studio som gjort mest avtryck i denna lista över de bästa spelupplevelserna förra generationen. Så greppa ditt vapen, koppla på tålamodet och ta dig an de blodsmittade fienderna igen.




Plats 4 - Horizon: Zero Dawn

Communityts val - Horizon: Zero Dawn

Precis utanför pallplats hittar vi Guerilla Games färgsprakande open world-spel Horizon: Zero Dawn. Det står i bjärt kontrast mot deras tidigare Killzone-titlar, men såväl spelare som kritiker fastslog att de gärna får stanna i denna postapokalyptiska värld. Och eftersom de använder våra åsikter som en måttstock återvänder Aloy nästa år i Forbidden West. Med tanke på hur bra de lyckades med Zero Dawn är förväntningarna skyhöga.




Plats 3 - God of War

Communityts val - God of War

Boy! Bronsplacering för 2018 mest tveksamma föräldrasimulator och ett bevis för att såväl redaktionen och ni läsare har synkat smaklökarna (vänta bara). Santa Monica Studio lyckades förvandla den ganska trötta serien om en förbannad halvgud till en lika stor känsloresa som ett makalöst äventyr.




Plats 2 - Red Dead Redemption 2

Communityts val - Red Dead Redemption 2

Rockstar släppte bara ett nytt spel denna generation men det blev också en ny, milshög ribba vad det gäller öppna världar. När allt från stäpper till städer fullkomligt andas liv blir den gamla slitna klyschan om att miljöerna i deras spel är en av huvudpersonerna en obestridbar sanning. En berättelse som är fullkomligt fenomenal, fastän vi i denna prequel till ett lika hyllat spel, redan vet vad som händer sen.




Plats 1 - The Witcher 3

Communityts val - The Witcher 3

Nej, vi har inte fuskat med räkningen av era röster, eller format vår lista efter era åsikter. The Witcher 3 är spelet såväl ni som vi sätter som den allra främsta upplevelsen den här generationen. Och faktumet att ni läsare och vi i redaktionen har identisk topp fyra visar ändå att uppfattningen om att kritiker och spelare inte delar samma åsikt är falsk. I alla fall på Sveriges främsta spelsajt.

Att CD Projekt Red med sitt tredje The Witcher-spel lyckades leverera en fantastisk berättelse och placera den i en underskön värld gör det till ett spel alla borde uppleva. Besök den blodige baronen, rid runt i ett somrigt Toussaint eller stryk runt i gränderna i Novigrad som det fortfarande går att gå vilse i, trots över hundra timmar spelade.

The Witcher 3 är generationens spel, korat av såväl redaktionen som av er läsare!

Den 18 december korar FZ Årets spel 2020. Missa inte det!