Humankind

Pc, Stadia
Release: 22 april

Den mest intressanta Civilization-utmanaren i mannaminne sades redan på ett tidigt stadium vara utvecklarens "magnum opus". Varför fega när du kan ta i för kung och fosterland? Din berömmelse är avgörande för framgångarna i Humankind och i vår är det världspremiär.

Icarus

Pc
Release: 2021

Under "icke-E3" i somras avslöjade Dean "Rocket" Hall nästa survival-steg i karriären, som (hittills) krönts av DayZ. Icarus är ännu en survival-titel som ska försöka överleva i en genre med tufft motstånd. Här far vi till en ursnygg utomjordisk värld där precis "allt" kan skördas.

Impostor Factory

Pc
Release: våren

Det finns gott om indiedarlings men en av de mest älskade är tvivelsutan To the Moon. Efter uppföljaren Finding Paradise är Kan Gao tillbaka med tredje spelet i serien, Impostor Factory. Återigen med perfekta pixlar, smäktande toner och, gissar vi, en gripande berättelse. Den här gången är det blodigare än vad vi hittills blivit vana vid, och det är sannolikt finalen.

It Takes Two

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One
Release: 26 mar

Efter fullträffen Brothers och ojämna A Way Out är Josef Fares i vår redo för sitt tredje spel, återigen med två spelare i fokus. It Takes Two är en "genreöverskridande" co-op-plattformare om duon Cody och May som förvandlats till dockor. Bara genom samarbete kan förtrollningen brytas.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch
Release: våren

Star Wars anseende har dalat, och ungefär detsamma kan sägas om Lego-spelen. 2021 kan dock både Stjärnornas krig och de danska klosspelen få rejäl upprättelse då nya Lego Star Wars ser orimligt charmigt ut. Samtliga nio filmer står på menyn, och du kanske tror att man nöjt sig med att släppa de sex första på nytt? Men nej, samtliga är nya och Kraften är stark med det här spelet.

Little Nightmares II

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch
Release: 11 februari

Mysrysliga Little Nightmares mardrömmer vidare med Little Nightmares II, en uppföljare som ger oss två huvudpersoner när Six får sällskap av Mono. Co-op? Nope, Six i sin knallgula regnrock är AI-styrd medan du får ratta Mono. Missa inte heller mobiltiteln Very Little Nightmares.

The Lord of the Rings: Gollum

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch
Release: 2021

"Som en liten slemmig farbror med för lite kläder" beskrev Calle protagonisten i The Lord of the Rings: Gollum. Den peka och klicka-vana utvecklaren Daedalic pratar mindre om slemmiga farbröder och mer om Prince of Persia-likheter när de beskriver sin annorlunda storsatsning.

Mass Effect Legendary Edition

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: första halvåret

Det är lätt att fråga sig vad i Vintergatan som försiggår bakom Biowares stängda dörrar. Visst, ett fjärde Dragon Age är på gång samtidigt som ett nytt Mass Effect precis avslöjats. I vevan har respektive series tyngsta namn, Casey Hudson och Mark Darrah, nyss lämnat studion. Skakigt. Låt oss hoppas att man åtminstone ger oss en värdig nyversion av Mass Effect-trilogin. Snälla?

The Medium

Pc, Xbox Series X/S
Release: 28 januari

Bloober är det polska gänget som gett oss några bra till semibra spel – Observer, Layers of Fear, Blair Witch – men ännu inte fått till den där fullträffen. Möjligen kan The Medium bli spelet som sätter Bloober på spelkartan. Här verkar du i två verkligheter som renderas samtidigt. Helt psykt!

Monster Hunter Rise

Switch
Release: 26 mar

Under ganska många år härjade Monster Hunter på Wii, Wii U och 3DS, men så hände Monster Hunter World – och då fick inte Nintendo längre vara med. Under 2021 återställs ordningen när World-lika Monster Hunter Rise släpps exklusivt till Switch. Som bonus når även Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin Nintendos konsol någon gång i sommar. Mycket monstermys blir det.