Scorn

Pc, Xbox Series X/S
Release: 2021

Efter en titt 2016 var det lätt att konstatera ett par saker. Nej, Scorn är inget för äckelmagade med "slem, blod och missfoster". Och jo, H.R. Giger-inspirationen är uppenbar. Under 2020 har vi fått se mer och mer från titeln som under sin yta ser ut som en ganska rättfram skjutare.

Sherlock Holmes: Chapter One

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One
Release: 2021

Frogwares har under senaste åren bråkat med Nacon, om The Sinking City som plockades ner efter bråk mellan utvecklare och utgivare, och Focus Home Interactive, om Sherlock Holmes-spel som plockades ner efter bråk mellan utvecklare och utgivare. Vi anar ett mönster, men hoppas på en rafflande, digital bladvändare när en ung Sherlock Holmes tar sig an "omöjliga fall".

Shin Megami Tensei V

Switch
Release: 2021

Kuriöst nog är Persona bara en high school-betonad Shin Megami Tensei-spinoff, men som du säkert märkt har subserien gått om moderskeppet sedan länge. Shin Megami Tensei V kanske kan innebära ett vändpunkt? Om inte annat får vi föda upp demoner, och det är alltid ett nöje.

Stalker 2

Pc, Xbox Series X/S
Release: 2021

Det har utannonserats (2010), lagts ner (2012) och utannonserats igen (2018), och under året ska Stalker 2 till sist släppas till pc och konsoldebutera på Xbox Series X/S. Vilken resa. Spelet är uppföljaren till kultklassiskern Shadow of Chernobyl, och det är inga små skor att fylla.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Switch
Release: 12 februari

I väntan på avslöjandet av Swich Pro och (förmodade) dragplåster som Metroid Prime 4 och Breath of the Wild 2 får vi hålla till godo med nyversionen av Super Mario 3D World (med plusmeny). Och varför inte? Spelet hyllades och lyckades knipa titeln som årets spel på FZ 2013.

Syberia: The World Before

Pc
Release: 2021

Efter det kyliga Syberia 3 (som vi väntade på i tretton långa år) trodde nog de flesta att det var dödsstöten för Benoît Sokals älskade peka och klicka-serie. Undrens tid är dock inte förbi och redan nästa år släpps fjärde spelet i serien, Syberia: The World Before. Då prologen redan släppts på Steam kan du tjuvstarta. Det bästa? Den har fått mestadels finfint mottagande.

Twelve Minutes

Pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Release: 2021

Twelve Minutes fick stor uppmärksamhet när det visades under E3 2019. Premissen är lika enkel som kittlande: tolv minuter med ond bråd död i en trång lägenhet som upprepas gång på gång tills du bryter cykeln. Stjärnor som James McAvoy, Daisy Ridley och Willem Dafoe skådespelar.

Unknown 9: Awakening

Pc, Playstation 5, Xbox Series X/S
Release: 2021?

Kolosser som Assassin's Creed, Resident Evil och Final Fantasy har under åren svält till att handla om mer än spel, och gett oss filmer, böcker, poddar, serietidningar och så vidare. Unknown 9 kör stenhårt från början med podcast (Out of Sight), serietidning (Torment), romantrilogi (Genesis) och så den förmodade kronjuvelen i samlingen, spelet Unknown 9: Awakening. Allt ska med!

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One
Release: 2021

2020 har varit ett tufft år, inte minst för Bloodlines-fansen som hungrar efter Bloodlines 2. Utöver förseningarna har det stått mer och mer klart att produktionen blöder. Tyngsta avbräcket kom när Brian Mitsoda fick foten. "Att jag är chockad är en underdrift", sa Mitsoda som skrev och designade första Bloodlines. Detta suger och en del tvivlar på att det det finns hopp för spelet.

Warhammer 40,000: Darktide

Pc, Xbox Series X/S
Release: 2021

Efter dubbla succéer med co-op, råttslakt och Warhammer kan du fethaja att Fatshark stannar kvar i Games Workshop-universumet. Darktide ser ut att ha ungefär samma röjiga co-op-fokus med en viktig skillnad: snarare än medeltida Warhammer-fantasy blir det sci-fi och 40K. Rått!

...och nu börjar spelåret!

Därmed är spelåret 2021 officiellt inlett. Skål! Såklart ska vi reservera oss för ändringar och förseningar. De är oundvikliga. Facit över hur det verkligen blir följer du nu som för alltid i ständigt uppdaterade releaselistan. Där hittar du spelen som inte fick plats här, så som Oddworld: Soulstorm, Kena: Bridge of Spirits, Skatebird, The Settlers, The Dark Pictures: House of Ashes och mycket annat.

Överraskningar kommer också. Ryktet om en Switch Pro fortsätter snurra, och med en sådan kanske blixtar som Metroid Prime 4 och Breath of the Wild 2 slår ner. Vem vet? Inte vi. Än.