Tomtegröten. Jullunch med skinka, prinskorv och köttbullar. Kalle Anka klockan 15. Matkoma i soffan. Julklappsutdelning utan reson (men med rim). Jo, det brukar vara samma (jul)visa varje år.

Har du några liknande traditioner med spel? Det finns visserligen en rad titlar med glittrande julkänsla – Christmas Nights, Diddy Kong Racing, Duke: Nuclear Winter, tomten i Shenmue och (alternativa) julen i Parasite Eve – men alla julspel handlar förstås inte om tomtar och sånt.

Vem vet, det kan handla om att damma gamla 64:an och köra splitscreen i Mario Kart 64? Eller varför inte ordna ett juligt Overwatch-LAN med extra mycket spel och extra många pepparkakor?

Själv brukar jag känna att det är jul när jag sitter på tåget mot Alingsås med min DS laddad med Professor Layton, även om det i fjol istället var Nintendo Switch med Lady Layton. Trängsel, växelfel och en snarkande sambo tillsammans med färgglada pussel har på något sätt blivit lika med jul. I år blir det förstås en annorlunda jul, men lite Layton-pusslande ska jag ändå få till.