Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Acer som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Gällande datorer kan man sväva iväg väldigt långt och djupt – det kan våra bröder och systrar på Sweclockers bevisa. I denna testpilot ska jag som huvudsakligen spelar på konsol och använder datorer mest för jobb, prova en laptop som är till för den bärbara gamern med en lite stramare budget. Därför kommer jag fokusera mer på spelandet, smidigheten och designen, än det tekniska i maskinen. Snacka kod och nanometer, det kan jag också göra, men just nu är jag nöjd med koden IDDQD.

Bärbart spelande har alltid haft sin charm, att enkelt kunna plocka upp på tåget eller bussen. Att vara den bland kompisarna som är lättast lastad på det lokala LAN:et, eller att enkelt kunna placera datorn i knät och handkontrollen i näven en sådan där härlig "dagen efter"-morgon, är trevliga möjligheter. Det har tyvärr också sina baksidor, eftersom de bärbara gaming-datorerna oftast är väldigt dyra och högljudda.

Acer Nitro 5 då? Jo priset är ganska lågt mot andra gaming-laptops och kylarlösningen hörs knappt vid belastning, men prestandan når inte riktigt upp till förväntningarna den inbitna moderna spelaren har. Är då Acer Nitro 5 då något att köpa? Både ja och nej är mitt svar, eftersom datorn gör det den ska – att klara moderna spel. Kanske inte som huvudplattform om du är inbiten PC-spelare, men som ett komplement till när du är på resande fot och spelsuget blir för stort.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Johnny Sollien-Tillman

  • Användarnamn: @NuZ

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Uppsala

  • Specialitet: Konsoler, tillbehör och Speedrunning

Johnny eller @Nuz är en trogen FZ-medlem och riktig spelnörd från Uppsala. Intresset för spel i allmänhet och konsoler i synnerhet började redan på 1990-talet med Super NES. Hans ständigt växande spelbibliotek inbegriper nu så gott som alla moderna spelkonsoler, där senaste generationens Xbox är vad som surrar mest.

Därutöver spelar Johnny en hel del PC-spel och har tillbringat tusentals timmar i titlar som Arma, Dota och Quake. Han motionerar fingertopparna med speedrunning i bland annat Demon's Souls 2010, Resident Evil och som grädde på moset var han länge även världsrekordhållare i Pewdiepie: Legend of the Brofist.

Läs mer om FZ:s testpiloter

Design och specifikationer

Designen överraskade mig väldigt mycket. Den är snygg, faktiskt väldigt snygg. Med en halvblank svart finish och behagliga mönster i plasten så är det en fröjd för ögat att titta på. Den är i plast utan att kännas plastig, kan man säga. Med en vikt på strax över ynka 2 kilogram är den betydligt mer bärbar än släpbar.

Den är snygg, faktiskt väldigt snygg!

Tangentbordet är fullstort med numerisk del och bakgrundsbelysning i härlig röd färg som inte bländar eller stör. Ljusstyrkan på tangenterna går enkelt att justera med några få knapptryck. Tangenterna är behagliga att skriva med och WASD samt piltangenterna är markerade med tjockare genomskinliga kanter, som gör belysningen extra tydlig. Enligt mig är det ett väldigt trevligt tangentbord.

Väldigt behagligt tangentbord med trevlig röd belysning

Touchplattan är behaglig att använda och jag upplever aldrig något problem med den. Det är tryck direkt på plattan som gäller – inga specifika knappar finns för musens höger och vänster klick. Det är helt enkelt en stilig dator och jag har inget problem med att låta den stå framme på soffbordet.

Nitro 5 har förvånansvärt få förinstallerade program. Den har två webbläsare i form av Chrome och Firefox förinstallerade utöver Edge. Det följer även med vissa standardmjukvaror signerade Acer, avsedda för underhåll av datorn.

Specifikationer Acer Nitro 5 17,3

Värde

Egenskap

Operativsystem

Windows 10 Home (64-bit)

Bildskärm

17,3 tum
1 920 x 1 080 pixlar
IPS

Plattform

Intel Core i5-10300H @ 45W
4 kärnor med 8 trådar
Basfrekvens: 2,5 Ghz
Boostfrekvens: 4,5 GHz

Grafik

Nvidia Geforce GTX 1650 4 GB

Primärminne

8 GB DDR4 2 933 MHz

Lagring

512 GB PCIe NVME SSD

Nätverk

Intel Wireless-AC 9560 Wi-Fi 6 (802.11ax, Wifi 6) samt Gigabit Ethernet

Ljud

Dolby Audio Premium plus Acer TrueHarmony

Webbkamera

Integrerad (1 280 × 720 pixlar)

Tangentbord

Bakgrundsbelyst rött

Batteri

Batteri 53 Whr

Upp till 8 timmars battertid

Dimensioner

4 035 × 2 800 × 25 mm (L × B × H)

2,2 kg

Skärmen är en IPS-variant på massiva 17,3 tum i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och 60 Hz. Displayen gör sitt jobb bra i spel och upplever inga förödande skavanker med den och inte heller några störande reflektioner. Däremot måste jag påpeka att i film och på stillbilder upplevs skärmen väldigt blek i färgerna och nästan gul i tonen utan att Night mode är aktiverat. Även efter en hel del inställningar är jag inte riktigt nöjd. Jag är personligen inte tillräckligt insatt i paneler för att kunna svara på varför, därför tar jag gärna svar från er kunniga i kommentarerna.

Att surfa på datorn är behagligt och med den stora displayen och sköna touchplattan är det en trevlig dator att använda i knäet. Batteritiden på ungefär 6–8 timmar när jag surfade över Wifi, är mer än tillräckligt för ändamålet. Det är långt ifrån de 12 timmar som man kan få i vissa andra datorer, men fullt tillräckligt med denna prestanda. Detta minskar självklart om du spelar på batteridrift.

Datorn blir inte heller direkt varm på undersidan och den upplevs aldrig som obehaglig att använda som "vardagsdator". Jag skriver även denna testpilot på datorn och är väldigt nöjd med helheten på så sett.

Speltester och prestanda

Som testpilot är det svårt att jämföra mot liknande produkter från konkurrenterna då vi oftast endast har den produkten vi testar hemma. För att få någon bild av prestandan presenterar jag här komponenterna och sedan en sammanfattning av FPS (frames per second) i spelen jag testar och vilken grafikinställning jag använder.

Oftast använder jag någon av de förbestämda Low, High eller Ultra. Om inget annat anges är det i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar som är bildskärmens "native" upplösning. Självklart spelar jag alltid med nätdelen inkopplad för batteridriften minskar drastiskt när du spelar. Jag fick från fulladdat till nästan tomt på lite över 2 timmar Rocket League och på grund av detta rekommenderar jag definitivt att om du spelar, använd nätkabel.

Jag testar även att streama en speedrun av Legend of the Brofist från datorn och jag upplever inga problem alls med programmet OBS eller att processorn inte skulle orka med. Genom att följa olika guider som till exempel Calles guide är det lätt att få till bra inställningar.

Att streama 1080p60 i ett enklare spel är inget problem för Acer Nitro 5

I spelet Rocket League är bildfrekvensen väldigt "fladdrig" och ståd sällan still, framförallt med inställningen High Quality. Om man sänker inställningarna till Quality istället och använder funktionen V-Sync är det en stabil FPS om 60. Det är till viss del märkbar visuell skillnad på Quality mot High Quality speciellt i 1080p, men i ett spel som Rocket League är flytet och stabila FPS betydligt viktigare än effekterna och utseendet.

Inställningen Quality

Inställningen High Quality

I spelet Call of Duty: Warzone var flytet mycket sämre, med mycket "Stuttering" och ibland hela frysningar. Här kör jag utan V-Sync och når endast i extrema fall upp till den magiska 60 FPS-gränsen.

Textures "Low" och vissa saker på "Medium" ger som högst 60 FPS utan V-Sync.

Sammanfattning av mina speltester

Fortnite

Auto-set samt 75% skalning, 70 – 130 FPS

Rocket League

High Quality, 29 – 130 FPS

Warzone

Textures Low med vissa saker på Medium, 40 – 60 FPS

Doom Eternal

Overall Quality: Medium, 60 FPS

Pewdiepie: Legend of the Brofist

60 FPS stabilt under stream

Om spel är fokus för Nitro 5, upplever jag tyvärr att det är just det som datorn gör sämst!

Slutsats

Acer själva säger "Spela var du vill" om sina Nitro-modeller och jag håller med. Det är faktiskt väldigt enkelt att bara plocka upp datorn och börja spela. Men jag som testpilot kan ej rekommendera denna produkt om spel är fokus.

Det jag ser som negativt är prestandan, jag som spelat Warzone i följsamma 60 FPS och 4K-upplösning på min konsol, och detta för halva priset av denna dator, har svårt att motivera ett köp om huvudfokus är just spel. Om spel är fokus för Nitro 5, upplever jag tyvärr att det är just det som datorn gör sämst.

Datorn behöver däremot inte vara ett dåligt köp, om man nöjer sig med tillräckligt bra prestanda i dagens spel. Med den snygga designen medräknad är det en helt okej laptop med bra batteritid och tyst kylarlösning, som går helt okej att spela på när den ordinarie spelstationen är utom räckhåll.