Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Corsair som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Under en lång tid har jag tyckt att tangentbord oftast är stora och tar mycket plats. Min åsikt har länge varit att tonvis med knappar i ett fullstort tangentbord känns onödiga och att jag gärna skulle ta bort dem för att få mer yta för datormusen. Ett tenkeyless-tangentbord (TKL) löser nästan alla dessa problem, så det ska bli kul att få ta en titt på en variant Corsair nyligen har konstruerat.

Detta mekaniska tangentbord går under namnet "K70 TKL" och är en TKL-variant av Corsairs fullstora K70 MK.2 RGB. För er som inte är insatta innebär tenkeyless att den numeriska delen plockats bort. Det gör tangentbordet ungefär 20 procent mindre, vilket är perfekt för mig som tycker fullstora tangentbord är på tok för stora.

Detta tangentbord är byggt för att passa de som spelar tävlingsinriktade spel online, med olika funktioner som stänger av macros, tangentbordsgenvägar som alt+tab och alt+f4, och begränsa RGB-belysningen. Hög "polling rate" är också något som det snackas om med det här tangentbordet och jag är väldigt intresserad om allt detta kommer vara relevant för en person som mig, som inte spelar mycket sådana spel.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Första intrycket

Tydlig och snygg förpackning.

Tangentbordet är bra paketerad och enkel att komma igång med.

En nästan 2 m kabel följer med. Löstagbar så går att bytas ut.

Extra QWERASDF-knappar och en tangentborttagare följer också med.

För mycket lutning gör extra knapparna jobbiga att spela och skriva med.

Tangentbordet levereras i en snygg och enkel förpackning där man lätt och slätt får ut produkten för att så snabbast som möjligt börja använda den. I lådan följer det även med en USB Type-C till Type A-kabel, extra QWERASDF-knappar (för MOBA- och FPS-spelande) och en tangentborttagare.

De extra QWERASDF-knapparna hade de gärna fått skippa, eller i bästa fall förbättrat. Av någon anledning har de någon typ av lutning åt vissa håll som gör att de för mig kändes konstiga att skriva med. Tanken är säkerligen att fingrarna lättare ska kunna vila på tangenterna, men för mig är det bara ett irritationsmoment.

Överlag är jag nöjd med innehållet; de extra knapparna är alltid trevliga och nyckeln för att kunna ta lös tangenterna är riktigt bra för själva bytet, men även om det skulle vara bökigt att göra rent. Vid första anblick gillar jag den matta texturen på tangenterna och även det borstade aluminiumet som utgör tangentbordets överdel. Alltihop ger en härlig exklusiv känsla, vilket jag kan tycka behövs i den här prisklassen.

Funktioner och användande

Corsair K70 RGB TKL

Bakgrundsbelysning

Ja (RGB)

Mekaniska brytare

Ja, Cherry MX Red

Uppdateringsfrekvens

8 000 Hz

Multimediaknappar

Ja

Kabellängd

1,82 m

Språklayout

Nordiskt

Knappmaterial

PBT Double-shot

Vikt

930 g

Dimensioner

360 × 164 × 40 mm (bredd × djup × höjd)

Pris

Som nämnt har tangenterna en matt textur som känns precis rätt. De är av plasten PBT, vilket betyder att de generellt är av högre kvalitet, lite tjockare och tar mycket längre tid (om ens alls) innan de börjar bli blanka. ABS, som är den vanligare plasttypen hos tangentbord, bjuder inte samma kvalitet och blir blank lättare. Tyvärr är de extra medskickade tangenterna av ABS, något jag gärna sett PBT-märkning på också. Att de är av ABS gör att de känns ännu mer onödiga än vad jag först tyckte.

De matta PBT-knapparna och borstade aluminiumet ger en härlig premium känsla

En kollega beskrev den blanka känslan som att ytan känns äckligare. Det kan liknas med att sitta och äta ostkrokar (de heter så, okej?), använda tangentbordet och dagen efter känna hur blanka eller "äckliga" tangenterna blivit. Med andra ord slipper man att sådant skulle vara ett problem med de vanliga tangenterna i längden vid vanligt användare. Hur som helst rekommenderar jag ändå att kombinera snacks med att tvätta händerna!

Cherry MX Red är brytarna som Corsair har använt sig av.

Brytarna är Cherry MX Red, och även om jag föredrar ett högre klick-ljud från till exempel Blue-serien känns det här väldigt bra. Ett problem jag hade med MX Cherry Silent Red (en variant som ger ifrån sig mindre ljud) i en annan testpilot var oavsiktliga tryck på tangenter genom att bara vila mina fingrar på tangentbordet – men det finns inga sådana problem här. Tangentbordet känns responsivt och härligt att klicka på.

I helhet vill jag säga att tangentbordet är väldigt härlig att knappra på. Den matta texturen på PBT-tangenterna i kombination med Cherry MX Red-brytare gör allmänt skrivande och spelande supertrevligt. Jag hade som sagt föredragit Blue-serien för mer feedback ljudmässigt och när man skriver – men det här fungerar utomordentligt bra det också. Så vitt jag förstått det kan man, om man verkligen vill, beställa ett exemplar från Corsairs hemsida och välja vilken typ av brytare man vill ha.

Att kabel är löstagbar är fantastiskt. I närheten sitter även reglaget för "tävlingsläget".

Tangentbordets kabel är löstagbar. Halleluja! Det gör tangentbordet i helhet lite lättare att flytta på och ta med sig, men om kabeln skulle gå sönder kan den utan problem bytas ut – fantastiskt bra. Den kabel som skickas med är en flätad USB Type-C till USB Type-A där förstnämnda går in i tangentbordet och andra i datorn. Längden känns precis rätt på sina nästan 2 meter, men som nämnt kan du köpa dig en egen liknande kabel om du behöver en längre.

På samma ställe hittas reglaget som aktiverar tangentbordets tävlingsläge. Kort och gott stänger den av olika funktioner som kan vara störiga när du spelar, exempelvis Windows-knappen, men som även ställer om RGB-belysningen till en statisk färg.

Mediaknappar är lättåtkomliga och användbara.

Resterande knappar är också bra, dock kände jag inte ett stort behov av volymreglaget.

Längst upp på tangentbordet finner vi även ett par extra knappar som jag tycker om väldigt mycket. Till vänster har vi mediaknappar för att stoppa, starta/pausa samt hoppa till nästa eller föregående låt. Att slippa använda knappkombinationer för detta är något jag gillar, samt att man också slipper klicka upp Spotify och göra allt den vägen.

Till höger syns ett reglage för att styra ljudvolymen i Windows. Själv brukar jag ha samma volym i Windows nästan hela tiden och reglera volymen på mina egna trådlösa hörlurar. Under testet använde jag mig inte mycket av volymkontrollen, men jag uppskattar ändå att den finns. Har man inte möjlighet att höja och sänka ljud på hörlurarna är det här ett perfekt substitut. Precis bredvid huserar en knapp som bland annat stänger av Windows-tangenten. En annan skiftar mellan olika ljusstyrkor för RGB:n och den sista byter mellan de olika profilerna som kan lagras på tangentbordet.

En rasande hög uppdateringsfrekvens

I mjukvaran går det också att ställa in tangentbordets "polling rate" eller uppdateringsfrekvens. Ur kartong är den inställd på 1 000 Hz, 1 ms, men det går att höja till 8 000 Hz – 0,125 ms. Det betyder att tangentbordet skickar 8 000 uppdateringar till datorn varje sekund. Ju högre frekvens du använder, desto oftare skickas information om knapptryck till datorn, som således gör att dina knapptryck kommer registreras snabbare.

Huruvida det här är viktigt eller inte kommer vara väldigt individuellt. Jag som inte spelar många tävlingsinriktade spel känner inte att det är en funktion jag saknat eller haft behov av, men det skadar absolut inte att valet finns. Spelar du mycket snabba spel online kan det här absolut vara något för dig.

När man ställer in tangentbordet för 8 000 Hz kommer en varningsruta fram i mjukvaran. Tydligen gör en sådan här hög uppdateringsfrekvens att din processor får arbeta mycket mer än vanligt, vilket skulle kunna medföra eventuell tapp i prestanda när du spelar. Tyvärr har jag svårt att testa och se hur stor skillnad det gör då jag personligen inte märker någon avvikelse i min prestanda. Min gissning är att det bara är ett bekymmer på mycket äldre processorer, men det kan vara värt att tänka på.

Mjukvara

Mjukvaran är fylld med olika grejer som kan justeras och jag upplever att den fungerar felfritt. Om det är något jag haft problem med när det kommer till mjukvara för tangentbord, möss och liknande, så är det buggar. Programmen kraschar ofta och vill ibland inte spara mina inställningar och annat. I vissa fall kan de även kännas grötiga och svåra att navigera. Här är det inte några bekymmer: Det är användarvänligt och lätt att förstå vilket jag uppskattar.

RBG-fantasterna har kommit till himmlen.

RGB-belysningen är det som sticker ut mest då du inte bara kan ändra ljuseffekterna av sig själv, utan även lägga till 20 lager av andra färger och effekter för att anpassa det så det unikt och passar just dig. Jag är inte ett sådant stort fan av RGB att jag orkar grotta ned mig så mycket, men det finns färdiga profiler att använda också.

Av dessa är 10 inbyggda i tangentbordet och kan bytas mellan genom att kombinera funktionskappen (fn) och siffrorna 0–9. Du kan även välja andra färdiga profiler och annat i mjukvaran om du inte skulle bli helt nöjd. Tangentbordet har via mjukvaran också möjlighet att spara upp till 50 olika profiler som hanterar dina RGB-inställningar, makron och diverse annat.

Mjukvaran är inte alls svår att använda sig av och fungerar prima.

Corsair K70 RGB TKL har som nämnt ett "tävlingsläge" som innebär att tangentbordets bakgrundsbelysning får en statisk färg och att olika andra funktioner stängs av. I mjukvaran kan användaren bestämma om vad som ska fungera – alt+tab, alt+f4, shift+tab och även Windows-knappen.

Till en början kändes "tävlingsläget" onödigt, men då tänker jag tillbaka till de gånger jag spelat olika titlar och råkat få upp Steams in-game interface med shift+tab och annat som många gånger förstört min upplevelse. Sagt och gjort satt jag och spelade med läget påslaget och stötte aldrig på några fler problem. Jag rekommenderar att det används när du sitter och spelar tävlingsinriktade spel, eller om du bara inte vill bli störd av att du råkar klicka lite fel.

Sammanfattning

Corsair har med det här tangentbordet lyckats skapa en produkt som är bra på väldigt många sätt, och för en bred publik. Att det är ett TKL-tangentbord är enligt mig bra i sig självt, eftersom det tar mindre plats. Specialknapparna upptill är ett annat inslag jag verkligen gillar. Tangentbordet ser riktigt fint ut och känns skönt att skriva och spela med, medan det faktum att kabeln går att byta också ut hamnar på plussidan med besked.

De extra QWERASDF-knapparna kändes för mig onödiga av just formen och att de inte är av samma material och format som de vanliga. Jag uppskattar dock att tangentborttagaren följer med och mjukvaran ser jag som höjdpunkt då den är lätt att använda och som för mig aldrig krånglade. Valmöjligheterna är många med tangentbordet och det är något jag alltid uppskattar.

Avslutningsvis kan tilläggas att Corsairs anpassning för att göra tangentbordet just tävlingsinriktat inte är en nackdel för den vanliga konsumenten. Många av funktionerna är också användbara för oss dödliga på många sätt, när fokus på spelet är önskvärt.

Tangentbordet går just nu lös på 1 483 kronor vilket ligger precis på gränsen för vad jag skulle tycka är godkänt. I helhet har jag inte mycket att klaga på alls, utan jag kan glatt rekommendera er att införskaffa en Corsair K70 RGB TKL.