Konsollanseringar är alltid ett spektakel men det känns ändå som att höstens generationsskifte är, och fortsätter att vara, lite speciellt. Tillverkarna trycker ut lika många maskiner som vid förra skiftet men efterfrågan är av flera anledningar helt bananas. Trots att de stora lanseringsspelen lös med sin frånvaro och bakåtkompatibiliteten nästan blev det starkaste argumentet.

Och medan lanseringen av Xbox One inte kan betecknas som något annat än ett smärre fiasko hade Microsoft ett helt annat momentum inför släppet av Xbox Series X och S. Med den sylvassa tjänsten Game Pass, som ger dig hundratals spelupplevelser för en spottstyver i månaden, har de blottat tänderna inför Playstations position som alfahanne i konsolbranschen.

De båda konsolerna från Microsoft har nu fyllt sex månader och medan Xbox Series X fortsätter att vara en bristvara finns det oftast Series S-maskiner att köpa. Denna uppdelning är på många sätt synonym med Microsofts syn på Xbox-spelande de kommande åren. Från instegslirande via molntjänsten, till den sjukt prisvärda och nätta Series S till den betydligt biffigare och kapabla Series X. Och, slutligen, inte att förglömma, PC-marknaden. Det är supertydligt att Microsoft vill kunna erbjuda Xbox-upplevelser från webbläsare på morsans gamla laptop till gamingburkar med en prislapp över en stöddig månadslön.

Vi frågade vad ditt första intryck var av Xbox Series-konsolerna men nu är vi nyfikna på vad du tycker, så här ett halvår efter. Sätt betyg och sjung ut i kommentarsfältet!

Calles reflektion: Jag är den som använt Xbox Series mest på redaktionen, från de tidiga testerna av laddtider till att det numera är min vardagskonsol. Jag har dessutom växlat rätt friskt mellan Series S och X. När jag hade en äldre 1080p-teve gjorde det ingen större skillnad men med nyinköpet på 4K, HDR och allt sånt är såklart Xbox Series X att föredra, både i grafisk flärd och fps. Men framförallt, båda är precis så tysta och snabba som utlovat. Att ladda såväl konsol och spel under de få sekunder det tar att sätta sig till rätta i soffan är något jag snabbt vande mig vid.

Playstation 5 fyller 6 månader – sätt ditt betyg!