I dag fyller Playstation 5 sex månader – hurra! Det är ett generationsskifte som kommer pågå länge, främst eftersom efterfrågan är långt större än det antal konsoler Sony kan tillverka. Ett halvår efter release finns inget som pekar på när du kommer kunna spontanköpa en PS5:a istället för att köa i år eller "vinna" rätt att handla en. Ett problem den delar med konkurrenten Xbox Series X (som fyllde halvåret i förrgår - grattis!).

PS5 tillverkas i ungefär samma tempo som PS4 gjorde under motsvarande period. Så det är en olycklig kombination av hög efterfrågan och svår brist på halvledare som tvingar många att vänta. (Håll koll i FZ-tråden för tips om tillgängliga konsoler.)

Playstation 5 säljs med och utan skivläsare. I övrigt är modellerna identiska.

Dualsense-kontrollen har avancerat skak och trigger-knappar med dynamiskt motstånd.

Men många har alltså fått sina PS5:or, och så här långt har de haft möjlighet att avnjuta next-gen-trimmade spel som Demon's Souls, Returnal, Spider-Man: Miles Morales och Wreckfest, och i juni kommer vrålsnygga Ratchet & Clank: Rift Apart. De som fått tag på Sonys senaste maskin har mer nytt och namnkunnigt next-gen att välja bland än Xbox Series-köparna. Till det kommer att så gott som alla dina gamla PS4-spel funkar rakt av.

I november bad vi dig som lyckats köpa en Playstation 5 dela med dig av dina första intryck. Och nu vill vi veta vilket betyg du sätter på PS5:an! Berätta gärna vad du tycker är bra och dåligt med konsolen.

Tomas reflektion: Det här är ett generationsskifte i ordets rätta bemärkelse. PS5 springer i cirklar runt föregångarna, och utvecklarna verkar ha förstått att hög framerate är något många av oss vill ha. SSD:n gör underverk, hela konsolen känns rapp och även om det mest är nya spel som laddar så där sömlöst snabbt får många äldre en välkommen boost i framförallt laddtiderna. Dualsense-kontrollen och 3d-ljudet med hörlurar förtjänar allt beröm de fått.

Negativt då? Tja, ger jag 850 spänn för ett spel får det se till att vara bra. Menysystemet är lite bökigt ibland, lite för många steg för att stänga av konsolen. Och det skaver att inte kunna använda USB-porten på fronten för externa lagringsenheter.

Xbox Series X/S fyller 6 månader – sätt ditt betyg!